Quantcast
Televisie

The Romantics and Us: is La Boum zinloos geweld of een strijd voor vrijheid?

In de driedelige docureeks The Romantic and Us onderzoekt de Britse cultuurhistoricus Simon Schama de invloed van het tijdperk van de Romantiek op onze hedendaagse kunst en cultuur en ons zelfbeeld en identiteit. Hij stelt zich ook de vraag of het feest La Boum in Ter Kamerenbos wel degelijk zinloos geweld was of een strijd om individuele vrijheden, gebaseerd op de Franse Revolutie of Mei 68.

Het fictieve en verboden feest La Boum kwam de laatste weken overal in het nieuws. In The Romanticus and Us neemt cultuurhistoricus Simon Schama de groepering achter het event onder de loep en bekijkt of het wel degelijk gaat om zinloos geweld of dat de organisatie een strijd voert tegen voor vrijheden. De docureeks was al opgenomen voor de rellen in het Ter Kamerenbos en dus geeft Schama een aantal voorbeelden onder de naam het elixir van rebellie.

In The Romantics and Us toont Simon Schama hoe de ideeën van een generatie schrijvers en artiesten voor een revolutie zorgden in kunst en cultuur en hoe ze ook vandaag nog ons leven beïnvloeden. In drie afleveringen worden de thema’s revolutie en rebellie, introspectie, stamgevoel en nationalisme belicht.  

Hij krijgt gezelschap van enkele grote historische namen, zoals: Eugène Delacroix, Percy Bysshe Shelley, Victor Hugo en Frédéric Chopin. Daarnaast komen ook hedendaagse artiesten aanbod als hiphopper Testament, straatkunstenaar P-Boy, de acteurs Harriet Walter en Christopher Eccleston, en zangeres Eddi Reader.

The Romantics and Us: vanaf zondag 9 mei 2021 om 20.10 uur op Canvas en VRT NU.

Toon meer

Gerelateerde berichten