Quantcast
Televisie

Topdokter plaatst kunstmatige blaassluitspier bij man met incontinentieproblemen

In het ziekenhuis Inkendaal werkt dr. Erika Peeters al 22 jaar als neuroloog en revalidatiearts. In de vierde aflevering van Topdokters leren we haar beter kennen.

Ze begeleidt maandenlang patiënten met een niet-aangeboren hersenletsel. Samen met haar team leert ze patiënten opnieuw functioneren in het dagelijkse leven. Zo leren we Ann kennen, een vrouw die een lang revalidatietraject moet afleggen na een ernstig hersenletsel door een val met de fiets.

“Het feit dat je ’s morgens kan opstaan en dat je het uit eigen beweging kan doen, je beseft maar wat een geschenk het is als je ziet hoe het van de ene op de andere moment kan wegvallen.”

Dr. Erika Peeters

In Hasselt zien we uroloog Prof. Van Renterghem een ingreep uitvoeren bij een oudere patiënt met een incontinentieprobleem, hij plaatst bij hem een kunstmatige blaassluitspier.

“We zitten meestal tussen de benen van de patiënten en we zijn bezig met urine, niet zo clean, maar een uroloog vond ik toch altijd wel een chic beroep.”

Prof. Van Renterghem

En Dr. Aude Vanlander krijgt in Gent een Nederlandse patiënt over de vloer die werd doorverwezen wegens een tumor in de buik. Onderzoek moet uitwijzen of ze hem nog kan opereren of niet.

Topdokters Patiënt Pedro - © SBS Belgium
Patiënt Pedro – © GoPlay, Het Nieuwsblad

Podcast Topdokters – Patiënt Pedro

Pedro Elias is een echte hypochonder, zo’n mens voor wie elk hoestje een doodsvonnis is. Iets wat hij heeft van zijn vader. Elke ochtend bij het ontbijt las hij voor uit een medische encyclopedie, op zoek naar het kwaaltje van de dag. Pedro is nu 47 jaar en non-stop bang om ziek te worden. En net daarom wil hij zich nu preventief laten screenen door enkele topdokters om zo wat rust in zijn de hoofd te vinden. Een spannend parcours met een start bij de prostaat.

“Het eerste wat ik doe wanneer ik ’s ochtends wakker word, is voelen of mijn hart nog klopt, of ik nog leef. Ik ben een hypochonder.”

Pedro Elias

In de eerste aflevering van de podcast Topdokters – Patiënt Pedro gaat Pedro naar dr. Alex Mottrie voor een prostaatonderzoek. Het kan nooit kwaad om dit toch even preventief te laten checken, want daar hadden zowel zijn vader, de vader van zijn vader, als de vader van de vader van zijn vader last van.

“Meestal vraag ik aan mensen of ze nog een naam in de sneeuw kunnen schrijven of over een beek kunnen plassen.”

Dr. Alex Mottrie

Er staat hem een rectaal onderzoek en een check van de nieren te wachten, en dan toch maar even naar de voorhuid laten kijken ook.

“Binnengaan voor een prostaatonderzoek en buitengaan met een afspraak voor een besnijdenis, waarom kan er bij mij nooit iets normaal verlopen?”

Pedro Elias

Topdokters, maandag 26 april 2021 om 20.35 uur op Play4 en Goplay.be.
Elke maandag een nieuwe podcast van Topdokters – Patiënt Pedro, te beluisteren via Spotify en Goplay.be.

Toon meer

Arno Tierens

Redacteur

Gerelateerde berichten