Quantcast
Televisie

Topdokters: welke impact heeft Corona op de Vlaamse ziekenhuizen?

Gisterenavond was de Topdokters-special rond het coronavirus te zien op VIER, waarin de onwetendheid en angst bij Vlaamse dokters en professoren bevraagd werd. En die angst is er zeker, want aan het begin van de pandemie voelde het voor sommige dokters aan “alsof het een examen was”.

10 schermen in een cirkel, 5 stoelen die anderhalve meter uit elkaar staan, 4 dokters en een presentator: dat waren de ingrediënten van een uiterst interessante Topdokters-special. Gilles De Coster wist tijdens het gesprek voldoende af te wisselen tussen de gasten en voelde ook goed aan wanneer hij een dokter langer aan het woord kon laten. Met fragmenten uit het video-dagboek, die nieuwe gespreksonderwerpen aanboden, en nu en dan een snelle vragenronde wist deze special de vaart er in te houden zonder te snel te gaan, een knap stukje televisie.

Corona overheerst niet alleen onze televisieschermen, onze huiskamers en de straten, maar ook de wachtzalen van dokters en ziekenhuizen, maar waar zijn de mensen met andere klachten? De aanwezige dokters spraken hun angst uit over dit verschijnsel, zij vrezen dat men na de afloop van deze pandemie wel eens drama’s zou kunnen ontdekken. Her einde van de Corona-pandemie zou dus best wel eens het begin kunnen worden van een lange en zware nasleep.

“Dokter, beadem mij niet moest het mij overkomen”

Corona gaat momenteel de wereld rond en zo bereiken ons ook berichten uit Italië waarin dokters verklaren dat ze dagelijks moeten kiezen wie ze behandelen en wie niet. Zij moeten dus kiezen tussen leven en dood. Of dit een angst is voor de Vlaamse dokters? Eva Van Braeckel, longarts bij het UZ Gent reageert voorzichtig: “Onze cappaciteit ligt een pak hoger dan in Italië, maar niemand weet of we op onze grenzen zullen botsen.”.

“Ik hoop dat we niet terugkeren naar ons leven voor Corona”

Op de vraag of we ooit nog zullen kunnen terugkeren naar ons leven pre-Corona gaf dokter Réginald Moreels aan dat hij hoopt van niet. Hij hoopt dat deze situatie de mensen doet nadenken over de ongelijkheid in België en inter-continentaal, die momenteel extra beaccentueerd wordt, maar ook over natuurbehoud en hoe we het geld dat momenteel in wapens geïnvesteerd wordt anders zouden kunnen gebruiken.

Poll

Meerdere dokters hebben tijdens de uitzending hun vrees geuit dat patiënten met andere klachten dan Corona op dit moment niet willen of durven langskomen, waardoor de kans bestaat dat men na deze pandemie drama’s zal ontdekken. De redactie van Mudoo vraagt zich af wat de reactie van de Vlaming is op deze vrees en stelde daarom onderstaande poll op. U kan deelnemen aan deze poll door uw keuze te maken en nadien op “Indienen” te klikken. De resultaten worden volgende week maandag bekendgemaakt.

[forminator_poll id=”38064″]

U kan de Topdokters-special hier herbekijken.

Toon meer

Gerelateerde berichten