Wim Opbrouck is dit najaar de steun en toeverlaat van de amateurbakkers in Bake Off Vlaanderen op VIER. De opnames van de bakwedstrijd starten dit weekend, het resultaat is na de zomer bij VIER te zien in Bake Off Vlaanderen.
In de Vlaamse versie van de Britse kijkcijferhit The Great British Bake Off gaat VIER op zoek naar de meest getalenteerde thuisbakker van Vlaanderen. Gedurende acht weken nemen tien gepassioneerde amateurbakkers het tegen elkaar op.
Meester patissier en gebrevetteerd hofleverancier Herman Van Dender en food historian en foodwriter Regula Ysewijn jureren de creaties van de amateurbakkers. Onder toeziend oog van ons professionele juryduo worden de bakfanaten getest op alle disciplines binnen de bakkerswereld: van macaron tot tarte tartin en van brood tot beignets.
Wim Opbrouck: “Ik had na het zien van de British Bake Off ongelooflijk veel zin om dit programma te presenteren. Herman en Regula zijn twee specialisten in hun vakgebied, hofleverancier en foodblogster. Waw, dat kan tellen voor een jury. Patisserie is voor mij hogere wiskunde. Ben zelf een kluns op bakgebied, maar hou van het vakmanschap en meesterschap van goeie bakkers en patissiers. Dat er met de wedstrijd niets te winnen valt, behalve de grootste eer, vind ik de dag van vandaag een nobel doe De kandidaten zijn zeer divers en allen gepassioneerd door de edele kunst van het bakken. Naast alle theater en filmwerk heb ik zeer veel “goesting” in dit warmhartig project.”
Over de Jury:
Herman Van Dender
Herman is een grote naam in de Belgische patisseriewereld en heeft ook internationaal zijn strepen verdiend. Hij werd zo goed als tussen de éclairs en soezen geboren, want zijn vader was al bakkerpatissier.
Na een opleiding bij PIVA Antwerpen en stages bij o.a. Wittamer neemt Herman in 1988 de zaak van zijn ouders over. Hij wil geen doordeweekse bakker worden en smijt zich vol overgave op allerlei internationale wedstrijden. Volgens hem is dat de enige manier om te groeien en een internationaal niveau te bereiken.
Naast de vele internationale prijzen, is Herman ook al jaren gebrevetteerd hofleverancier. Hij maakte o.a. de bruidstaart voor het prinsenpaar Claire en Laurent. Zijn zaak in Schaarbeek is uitgegroeid tot een atelier met een twintigtal mensen. Ze maken er alles zelf en sinds kort is Herman ook producent van zijn eigen chocolade. Hij is één van de weinige patissiers in België die dat doen, omdat hij elk aspect van de patisserie wil beheersen.
Regula Ysewijn
Regula is een krak in het proeven en beoordelen van voedsel, maar patisserie is haar grootste specialiteit. Ze zetelt wereldwijd als jurylid in verschillende wedstrijden: The ‘Great Taste Awards’, ook wel de oscar van de levensmiddelen, genoemd is het jaarlijkse hoogtepunt. Ze is ook lid van ‘ The Guild of Food Writers’, een prestigieuze organisatie in Groot-Brittannië.
Maar Regula’s liefde voor voedsel en patisserie gaat verder dan alleen maar proeven. Als foodhistoricus kent ze graag de geschiedenis van gerechten. Ze schreef o.a. een boek over de geschiedenis van de Britse pudding: ‘Pride and Pudding’, dat gepubliceerd werd in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, Nederland en ook België. Ze heeft een diploma van biersommelier en rond dit jaar haar koksopleiding af. Daarnaast heeft ze een zeer bekende foodblog: Miss Foodwise. Jamie Oliver, TV chef en persoonlijke vriend van Regula, vindt haar blog de beste ter wereld.