Vroeg of laat kijk je Canvas, ook dit voorjaar

© VRT'Albatros' - © VRT © VRT

Vroeg of laat kijk je Canvas. Dat blijft ook in het voorjaar van 2021 de no nonsense premisse die doorklinkt in het aanbod van de zender. Canvas sluit opnieuw geen compromissen als het over de selectie en de kwaliteit van zijn programma’s gaat.

De nieuwshonger van de Vlamingen was groot in het turbulente jaar 2020 en dat zal niet anders zijn in 2021. ‘Terzake’, ‘De afspraak’ en ‘De afspraak op vrijdag’ spelen daar volop en met succes op in. ‘Vranckx’ en ‘De ideale wereld’ doen dat ook, elk op hun eigen manier en met een andere kijk op de actualiteit. ‘Extra time’ en ‘Extra time koers’ zorgen dan weer voor duiding bij de sport.

De actualiteit wordt ook vandaag nog beheerst door corona. Om de zwaar getroffen culturele sector te steunen, gaat Canvas door met ‘De Toots Sessies’. Er komt ook een extra aanbod rond de Vlaamse film naar aanleiding van het Filmfestival van Oostende en de uitreiking van de Ensors. Canvas zendt de uitreiking rechtstreeks uit op zaterdag 23 januari en diezelfde week is er op VRT NU dagelijks een aflevering van ‘Cinema Canvas’ over de Vlaamse film.

Canvas brengt ook cultuurdocumentaires van eigen bodem en coproducties. In ‘Revolutie in Indonesië’ kijkt David Van Reybrouck met brede blik naar het dekolonisatieproces van de vroegere Nederlandse kolonie. ‘Niemands meester, niemands knecht’ is een tweeluik over journalist, taalkunstenaar en ‘enfant terrible’ Johan Anthierens, die goed 20 jaar geleden overleed. De driedelige documentaire ‘Charlatan’ portretteert de Oostendse rocker Arno, met getuigenissen en eigen commentaar. Geert Mak presenteert de laatste tien afleveringen van zijn tweede reeks ‘In Europa’ (een coproductie van Canvas met VPRO) en er zijn documentaires over onder meer Roger Raveel, de Munt en Jan Van Eyck.

Canvas gaat moeilijke en delicate onderwerpen niet uit de weg, Ze worden bespreekbaar gemaakt met sterke verhalen en moedige getuigenissen. Dat bewijzen de nieuwe reeks ‘Strafrechters’ en het tweede seizoen van ‘De weekenden’, waarmee het nieuwe jaar ondertussen al sterk van start is gegaan.

Na de aangrijpende eerste reeks van Hilde Van Mieghem over kindermishandeling, komt er nu een vervolg op ‘Als je eens wist’ met de focus op partnergeweld. In ‘FC United’ praten voetballers, coaches, scheidsrechters en bestuurders over racisme en (het gebrek aan) diversiteit in het Belgische voetbal. Tim Verheyden onderzoekt in ‘Privacy en ik’ hoe onze privacy, zeker in coronatijden, steeds meer in het gedrang komt door ‘big data’ en maatregelen van de overheid.

Verder blijft Canvas inzetten op ontspanning die nooit teleurstelt. Time well spent dus, zowel in fictie, films als docureeksen. Zo laat Canvas de Vlaamse tragikomische fictiereeks ‘Albatros’ voor het eerst met haar volle gewicht los op alle kijkers, ook op open net.

Canvas ging ook weer op zoek naar prestigieuze internationale topfictie die garant staat voor puur kijkplezier. Op dinsdag is de tweede reeks van de feministische spionagereeks ‘Killing Eve’ net begonnen. De winterse misdaadreeks ‘Fargo’ is al even straf als de film waarop ze gebaseerd is. Canvas zendt de vierde reeks nog voor Netflix uit. De andere reeksen komen op VRT NU. Niemand minder dan Bryan Cranston (‘Breaking Bad’) speelt de hoofdrol in de gloednieuwe reeks ‘Your Honor’, over een rechter die het om bestwil niet zo nauw neemt met het recht. Op zaterdag zijn er onder meer de nieuwe misdaadreeksen ‘Agent Hamilton’ en ‘Petra’. 

Canvas selecteerde ook weer een reeks topfilms die uitblinken door een intelligente of gedurfde benadering van hun onderwerp, sterke regie of opvallende acteursprestaties en productiekwaliteiten. Ze worden voortaan geregeld thematisch geprogrammeerd, onder andere rond de uitreiking van de Ensors (Vlaamse films, ook via VRT NU), films van en over vrouwen, of wereldfilms (naar aanleiding van het Mooov-festival).

In het non-fictie genre presenteert Canvas de beste internationale documentaires over de meest uiteenlopende onderwerpen: van internationale politiek en current affairs over human interest, geschiedenis, muziek en cultuur tot exploratie en natuur. Zo is er een gloednieuwe PBS-documentaire over de al even nieuwe ‘President Biden’, maar ook een reeks over een van zijn controversiële voorgangers (‘The Reagans’). De geschiedenis van de slavernij komt aan bod in ‘Enslaved with Samuel L. Jackson’. ‘For Sama’ is een beklijvende documentaire van de vrouwelijke burgerjournaliste Waad Al-Kateab over de gevolgen van de Syrische burgeroorlog in haar thuisstad Aleppo. Cultuurhistorische reeksen zijn ‘Planet of Treasures’ (met historicus en Cambridge-prof Christopher Clark) en ‘The Romantics and Us’ (met cultuurhistoricus Simon Schama). Op zondag is er ook ruimte voor auteursdocumentaires, zoals ‘Welcome to to Chechnya’, over de precaire situatie van LGBT’ers in de Russische deelrepubliek.

Met zo’n aanbod is het duidelijk: vroeg of laat kijk je Canvas, of dat nu op tv is of via VRT NU.

Lees ook: Een blik op het voorjaar van Canvas: sterke verhalen, straffe fictie en een hart voor cultuur

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.