Win een exclusief etentje in Restaurant Misverstand en steun het goede doel

Restaurant Misverstand met Dieter Coppens - © VRTRestaurant Misverstand met Dieter Coppens - © VRTRestaurant Misverstand met Dieter Coppens - © VRT

Momenteel is het tweede seizoen van Restaurant Misverstand te zien op Eén. De opnames dateren van een tijd geleden, maar speciaal voor de Eén-kijkers openen Dieter Coppens, chef-kok Seppe Nobels en Noëlla, Suz, Ingrid, Marleen, Marc, Stefaan, Maurice en Eddy de deuren van hun restaurant nog één keer voor een exclusief etentje op maandag 27 maart. En dat doen ze niet zomaar: met deze actie steunen ze het goede doel.

Kijkers die graag zelf eens gaan eten in Restaurant Misverstand, kunnen namelijk deelnemen aan de SMS-actie om een tafeltje te winnen. Zo steunen ze Alzheimer Liga Vlaanderen, die op zijn beurt het onderzoek naar frontotemporale dementie van professor doctor Rosa Rademakers steunt.

Rudy Poedts, directeur van Alzheimer Liga Vlaanderen: “Frontotemporale dementie veroorzaakt weliswaar maar 10 à 20% van alle vormen van dementie, maar is klinisch heel belangrijk vanwege de vroege aanvangsleeftijd en de dramatische impact op menselijke kwaliteiten zoals persoonlijkheid, inzicht en spraak. De effecten van deze aandoening op patiënten en familieleden is dan ook immens groot. Het onderzoek van prof. Dr. Rademakers geeft nieuwe inzichten in de ziektemechanismen die aan de basis liggen van deze vorm van dementie. Daarom hebben we bij Alzheimer Liga Vlaanderen deze specifieke vorm van dementie als jaarthema gekozen voor 2023, zodat er hiervoor de nodige aandacht en gericht wetenschappelijk onderzoek kan worden gestimuleerd.”

Hoe maak je kans op een tafel in Restaurant Misverstand?
Kijkers kunnen tot 20 maart het woord restaurant SMS’en naar het nummer 4342. Op deze manier maken ze kans op een etentje voor twee personen eind maart in Restaurant Misverstand, dat een laatste keer onderdak krijgt in het Antwerpse Gå Nord. De opbrengst van de SMS-actie (€1 per sms) gaat integraal naar Alzheimer Liga Vlaanderen, dat hiermee het onderzoek van professor Rosa Rademakers steunt.

Welk goed doel wordt er gesteund?
Prof. Dr. Rosa Rademakers is professor Neurogenetica aan de UAntwerpen en directeur Vlaams Instituut voor Biotechnologie, VIB. Zij en haar team voeren onderzoek naar zogenaamde ‘frontotemporale dementie’. Die vorm van dementie, waarbij cellen vooraan (frontaal) en aan de zijkant (temporaal) in de hersenen worden aangetast, kan mensen relatief vroeg in hun leven treffen, vaak wanneer ze veertig of vijftig jaar zijn. Bijvoorbeeld John, deelnemer aan het eerste seizoen van Restaurant Misverstand, heeft deze vorm van dementie. De ziekte is ongeneeslijk en patiënten overlijden doorgaans binnen de tien jaar na diagnose.

Mensen met frontotemporale dementie hebben – in tegenstelling tot mensen met Alzheimer – niet zozeer last van geheugenproblemen. Ze vertonen echter wel sterke veranderingen in hun gedrag en persoonlijkheid: ze komen ongeremd over, hun sociaal gedrag is minder aangepast, soms zijn ze daardoor zelfs agressief. Mensen met frontotemporale dementie hebben vaak ook taal- en spraakproblemen. In feite gaat het om een diverse groep van degeneratieve hersenaandoeningen waarbij sommige vormen erfelijk zijn, andere niet. Ook wat er precies fout gaat in de hersenen, is niet bij alle patiënten hetzelfde.

Rosa Rademakers en haar team identificeerden al enkele belangrijke ziektegenen die leiden tot deze aandoeningen. Met bijkomende financiering willen ze nog een andere vorm van frontotemporale dementie onderzoeken.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.