“Het is een trieste dag voor België: we nemen afscheid van Natalia Druyts.” Wie dit bericht, waarin het overlijden van zangeres Natalia werd aangekondigd, onlangs te lezen kreeg op zijn sociale media schrok zich ongetwijfeld rot. Gelukkig gaat het hier om zogeheten fake news.
Het enige doel? de argeloze surfer naar een schimmige website te leiden om zijn geld af te troggelen. Maar internetcriminelen gaan duidelijk alsmaar driester te werk nu ze na valse arrestaties en ontslagen ook al valse overlijdens als lokmiddel beginnen in te zetten. “Het lijkt alsof het van kwaad naar erger gaat, en dat ís ook zo”, zegt Kenneth Dée, technologiejournalist bij DPG Media, aan Dag Allemaal.
“Met de opkomst van artificiële intelligentie wordt het steeds gemakkelijker om foto’s te manipuleren. Meer nog: dit is nog maar het begin…”, trekt Kenneth aan de alarmbel. “Let daarom steeds goed op, en check ook altijd checken of het nieuws ook door geloofwaardige nieuwsmedia wordt gebracht”, geeft de technologiejournalist online nieuwsconsumenten nog mee als ultieme tip.