Vanaf dinsdag 20 april praat Kristel Verbeke in het nieuwe Eén-programma Zorgen voor mama, met zes mama’s over het leven in armoede. Kristel praat met hen over het oordeel van buren en vrienden of familie en over het verleden dat ze maar moeilijk kunnen loslaten.
In de tweedelige reeks Zorgen voor mama, geven zes mama’s een inkijk hoe ze moeten leven in armoede. Alle zes willen ze het beste voor hun kind, maar uit noodzaak moeten ze soms nee zeggen. Bovendien moeten ze zich continu aanpassen om er bij te horen. De problemen oplossen lukt niet meteen, maar Kristel en twee ervaren experts bieden een luisterend oor en geven een duwtje in de rug.
“Tellen en rekenen, elke cent omdraaien en nog eens omdraaien. De meeste mensen denken dat armoede enkel een tekort aan geld is. Maar het is zoveel meer dan dat. Armoede maakt veel kapot. Ik weet het, want ik zat er lange tijd middenin. Vechten om erbij te horen. Veroordelende blikken. De schaamte. Samen met Joost en Claudia wil ik iets veranderen, iets betekenen of gewoon luisteren. Ik wil hen vooral laten voelen dat ze er niet alleen voor staan.”
Kristel Verbeke
Kleine stappen vooruit
Kristel gaat samen met experten Claudia Di Vaio (sociaal werker bij Kind en Gezin) en Joost Bonte (straathoekwerker) langs bij de gezinnen. Zes maanden lang volgen ze de mama’s tijdens hun dagelijkse strijd tegen armoede. Experten Joost en Claudia gaan op zoek naar oplossingen. Ze kijken samen met de mama’s welke stappen ze vooruit kunnen zetten. Kleine stappen in het huishouden, de zorg voor de kinderen, opvang of hulp bij het huiswerk kunnen al wat helpen.
“Een goede hulpverlener doet drie dingen: luisteren, troosten en hoop verlenen. Ik ben opgegroeid in een volkscafé, waar ik geleerd heb dat iedereen zijn verhaal heeft. Armoede begint bij een gebrek aan centen, maar het is zoveel meer dan dat. Armoede is het gevoel hebben van er niet bij te horen.”
Joost Bonte (straathoekwerker)
“Een goede hulpverlener is iemand die naast het gezin staat en niet iemand die alles overneemt. Ik wil geen redder zijn en het gevoel geven aan een gezin: ‘ik ben hier nu omdat het je niet lukt.’ Ik wil hen vooral het zelfvertrouwen geven om de zaken aan te pakken.”
Claudia Di Vaio (sociaal werker Kind en Gezin)
Lees hieronder meer over de zes mama’s.
De mama’s
Ellen (25) – Antwerpen
Ellen is een alleenstaande mama met twee kinderen, Lyo (3) en Louis (7). Ze moet rondkomen met 60 euro per week. Ellen staat er alleen voor in de opvoeding en kan op niemand anders rekenen. Een job als poetsvrouw is haar enige kans om financieel te overleven. Om de rekeningen te betalen, vroeg ze budgetbeheer aan bij het OCMW.
Ze vecht om haar kinderen betere kansen te geven dan ze zelf ooit kreeg, maar ze heeft geen hoop meer. Samen met experte Claudia zet Ellen stappen naar aangepast werk, opvang en begeleiding voor de kinderen.
“Ik was 17 toen ik voor de eerste keer zwanger werd. Ik ben gestopt met school en nooit meer herbegonnen. Ik had niks, geen diploma, geen rijbewijs, geen inkomen, geen spaarrekening. Als ik erop terug kijk, vind ik dat ik het best goed heb gedaan. Maar nu zit ik vast. Ik ben op. Je moet zo veel. Als je keihard gaat werken, dan komt alles wel goed. Zo simpel is het allemaal niet.
Ellen (25)
Marleen (43) en Sven – Oost-Vlaanderen
Marleen is een spraakwaterval met een groot moederhart. Samen met haar man Sven heeft ze twee kinderen, Chinouk (9) en Kainé (7). Elke maand blijft het een uitdaging om rond te komen met de uitkering van haar man Sven. Ze zijn beiden al jaren werkloos en wonen in een sociale woning. Het behang bladdert van de muur en dat frustreert Marleen enorm. Expert Joost begeleidt Marleen en Sven in hun zoektocht naar werk en biedt hun een luisterend oor.
“Soms ben ik kwaad over hoe ze reageren op mensen zoals wij. Zolang je niet in onze schoenen staat, moet je zwijgen. Oordeel niet! Wij zijn ook mensen met pijnen en gevoelens. Het is niet omdat je rijker bent of in de middenklasse leeft, dat je beter bent dan wij. Je hebt het recht niet om te oordelen. Punt.”
Marleen (43)
Karina (36) – Vlaams-Brabant
Karina is een bewust alleenstaande mama van vier kinderen, Annelie (17), Colin (10), Dexter (8), en Dean (4). De zorg, het budget en het huishouden doet ze het liefst alleen. Ze rekent dan ook op niemand meer. Rust vinden in een veel te klein huis met vier kinderen en te veel spullen is moeilijk. Als het dan toch even allemaal te veel wordt, kruipt ze op haar motor maar opgeven doet ze niet.
Martine (44) en Andre – Vlaams-Brabant
Martine en Andre hebben in totaal vier kinderen, Alyson (23), Anaïs (19), Amberly (16) en Adyana (13). Binnen het gezin van Martine en Andre zijn er dan ook geen geheimen meer over de geldzorgen en schuldenberg. Ze werken bijna zeven op zeven, zodat ze niet te lang moeten stilstaan bij hun zorgen. Ze dromen van een eigen huis, maar ze moeten eerst een nieuw huurhuis vinden.
Stefanie (21) en Alessio – Limburg
Stefanie is een jonge mama van drie kinderen, Damian (0), Daylano (2) en Luana (3). Samen met haar vriend Alessio heeft ze geen plan, geen inkomen en geen toekomst. Toch blijven ze beiden vecht, maar het verleden loslaten is moeilijker dan verwacht.
Danielle (44) en Laszlo – Oost-Vlaanderen
Danielle heeft een liefdevol gezin met zeven kinderen, Sander (20), Lore (17), Robbe (14), Lenthe (13), Lotte (11), Mathias (7), en Gust (4). Samen met haar man moet ze elke dag negen hongerige magen vullen en zorgen dat de kinderen op tijd op school geraken.
Daarnaast moet ze het huishouden runnen en ondertussen bakt ze ook taarten. Danielle doet het allemaal met een grote glimlach, maar ze heeft ook nog veel vragen. Zo vraagt ze zich af wanneer ze schulden vrij zouden zijn.
Zorgen voor mama: vanaf 20 april 2021, elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.