22/3 – Wij waren daar: fictiereeks over studenten tijdens aanslagen Zaventem

22/3 Wij waren daar -©DPG Media22/3 Wij waren daar -©DPG Media22/3 Wij waren daar -©DPG Media

VTM en VTM GO maakten de waargebeurde fictiereeks 22/3 – Wij waren daar. De reeks vertelt het verhaal van studenten die op Rome reis vertrokken op het moment van de aanslagen op Zaventem. Onder andere Marleen Merckx en Maarten Vancoillie hebben een bijrol.

Op 22 maart 2021 is het exact vijf jaar geleden dat de luchthaven van Zaventem werd opgeschrikt door een bomaanslag. Die ochtend zouden de laatstejaarsstudenten van het Sint-Ritacollege in Kontich op reis vertrekken naar Rome. Vlak voor hun vertrek ontploften twee bommen in de vertrekhal. Een traumatische gebeurtenis die de studenten de jaren nadien stap voor stap een plaats probeerden te geven. Twee van hen, Jaap Van Veen en Tim Tielemans, goten hun verhaal in een fictiereeks: 22/3: Wij waren daar.

22/3: Wij waren daar vertelt een fictief verhaal, gebaseerd op echte ervaringen en emoties van studenten die aanwezig waren tijdens de aanslagen op Zaventem. Het verhaal start in de vertrekhal, waar de Romereis van de studenten abrupt werd opgeschrikt door een bomaanslag. Hoewel de leerlingen heelhuids uit de vertrekhal geraakten, moest elk van hen op zoek gaan naar een manier om dit trauma te verwerken. Het werd een weg met heel wat hindernissen, die gepaard gingen met pijn, liefde en vriendschap. In de fictiereeks worden zes fictieve leerlingen gevolgd tijdens de week na de gebeurtenissen.

22/3: Wij waren daar -©DPG Media
22/3: Wij waren daar -©DPG Media

Marleen Merckx

Naast de zes hoofdpersonages die vertolkt worden door jong talent Jonathan Michiels, Zita Windey, Idries Bensbaho, Pepijn Vandelanotte, Sofia Ferri en Britt Das, telt de cast ook heel wat bekende namen. Zo staat Marleen Merckx voor het eerst op de set met haar dochter Britt. In de reeks vertolken ze ook moeder en dochter. Daarnaast zijn er rollen weggelegd voor o.a. Bas Van Weert, Tom Ternest, Marc Stroobants, Els Beatse, Hans Van Cauwenberghe, Eva Binon en Alejandra Theus.

22/3: Wij waren daar -©DPG Media
22/3: Wij waren daar -©DPG Media

Ook de muziek zal de aandacht trekken. De eindsong die in de slotaflevering te horen is, is gemaakt door Camille Dhont. Zij schreef speciaal voor de reeks het nummer 9 seconden, geïnspireerd op het verhaal en de getuigenissen van de mensen die erbij waren tijdens de aanslagen in Zaventem.

Bekijk hieronder de eerste beelden van 23/3: Wij waren daar:

De hoofdpersonages

Alex, gespeeld door Jonathan Michiels (wtFOCK)

Alex is een typisch voorbeeld van een nonchalante 18-jarige. Hij leeft van dag tot dag, maakt zich niet druk over de toekomst en heeft veel aanzien op school. Sinds zijn zestiende heeft hij een relatie met Ellen. Maar de laatste maanden merkt Alex dat ze niet meer op dezelfde golflengte zitten. Wanneer de bom op Zaventem ontploft, zit Alex tussen het puin. Hij kan zich niet meer verplaatsen, maar krijgt gelukkig hulp van Yassin. De dagen in het ziekenhuis geven hem tijd om na te denken over zijn relatie met Ellen en zijn toekomstplannen. 

22/3: Wij waren daar -©DPG Media
22/3: Wij waren daar -©DPG Media

Ellen, gespeeld door Zita Windey (student drama aan het LUCA)

Ellen heeft al twee jaar een relatie met Alex. De laatste tijd stoort ze zich steeds meer aan zijn nonchalante houding. Wanneer de bom in de vertrekhal ontploft, zet Ellen het op een lopen. Ze ziet Alex onder het puin liggen, maar loopt puur instinctief verder in plaats van hem te helpen. Deze beslissing zorgt al snel voor een groot schuldgevoel en uit schaamte durft ze Alex niet meer onder ogen komen. Hoewel ze normaal gezien sterk in haar schoenen staat, trekt ze zichzelf sinds de aanslag steeds meer in twijfel. 

22/3: Wij waren daar -©DPG Media
22/3: Wij waren daar -©DPG Media

Yassin, gespeeld door Idries Bensbaho (Grond, Cool Abdoul)

Yassin is een volwassen jongen van aard. Hoewel hij op school een van de weinige islamitische leerlingen is, heeft hij nooit het gevoel gehad dat medeleerlingen hem anders bekijken. Op school trekt hij vooral op met Tom. Na de aanslagen merkt Yassin dat enkele leerlingen hun oordeel klaar hebben over hem. Vrienden waarvan hij dacht dat ze hem zouden steunen, laten hem vallen. In Zaventem heeft Yassin zijn klasgenoot Alex van onder het puin geholpen en hem zo gered. 

22/3: Wij waren daar -©DPG Media
22/3: Wij waren daar -©DPG Media

Tom, gespeeld door Pepijn Vandelanotte (Nest, 10 Songs for Charity)

Tom is een sportieve 18-jarige die zorgeloos is opgegroeid. Hij wordt in de eerste plaats gedreven door zijn emoties en dit maakt hem soms naïef en minder beredeneerd. Samen met Yassin vormt Tom al sinds de lagere school een ijzersterk duo. Sinds kort heeft Tom een relatie met Floor (Lindsy Dias). Voor beiden is dit hun eerste relatie. Floor zit in een andere klas, die een vroegere vlucht nam en dus wel in Rome is geraakt. In zijn verwerkingsproces mist Tom vooral haar aanwezigheid. 

22/3: Wij waren daar -©DPG Media
22/3: Wij waren daar -©DPG Media

Hanne, gespeeld door Britt Das (student drama aan het LUCA)

Hanne heeft een positieve ingesteldheid. Ze is niet graag alleen en wil zo veel mogelijk omringd worden door haar beste vrienden. Haar omgeving komt op de eerste plaats en daardoor cijfert ze zichzelf soms weg. Dat heeft ze van haar moeder, mevrouw Meyers (Marleen Merckx), die ook directrice is op haar middelbare school. Na de gebeurtenissen in Zaventem merkt Hanne dat iedereen in zichzelf is gekeerd. Dat maakt haar onzeker. Ze heeft last van angstaanvallen en voelt dat ze nergens terecht kan. Hannes moeder vertrouwt er iets te hard op dat ze alles al een plaats heeft kunnen geven. Ze vraagt haar om met Saar te praten, die sinds de aanslag veel media-aandacht naar zich toe trekt. 

22/3: Wij waren daar -©DPG Media
22/3: Wij waren daar -©DPG Media

Saar, gespeeld door Sofia Ferri (De Twaalf, Aanrijding in Moskou, SM-rechter)

Saar is een spring-in-’t-veld. Haar leven staat al van jongs af aan in het teken van spotlights en applaus. Ze neemt vaak deel aan talentenjachten en schoolvoorstellingen. Saar beseft dat het succes haar niet door iedereen op school wordt gegund. Haar moeder Veerle (Dahlia Pessemiers) droomt soms meer van dat succes dan Saar zelf. Ze pusht haar in keuzes waar ze zichzelf niet goed bij voelt. Saars beste vriendin zit in een andere klas, die tijdens de aanslag al was aangekomen in Rome. Ze moet de gebeurtenissen dus zonder haar steun verwerken. Wanneer ze plots door de media als boegbeeld van de school wordt benoemd, keren meer mensen haar de rug toe en staat ze er helemaal alleen voor.

22/3: Wij waren daar -©DPG Media
22/3: Wij waren daar -©DPG Media

Bijrollen

Bas Van Weert – Philippe
Lindsy Dias – Floor
Marleen Merckx – Mevr. Meyers (moeder Hanne)
Robbert Vervloet – M. Dierickx
Marc Stroobants – Pieter
Els Beatse – Mevr. Van De Vijver
Dahlia Pessemiers – Veerle (moeder Saar)
Tom Ternest – Steven (vader Ellen)
Hans Van Cauwenberghe – Luc (vader Alex)
Alejandra Theus – Verpleegster
Maarten Vancoillie – Maarten (Qmusic)
Eva Binon – LO-leerkracht
Kaatje Peeters – Hilde (moeder Alex)
Ward Bal – Leerkracht

22/3: Wij waren daar, vanaf donderdag 18 maart 2021 exclusief op VTM GO. De zesdelige reeks wordt op zaterdag 20 maart 2021 om 21.55 uur integraal uitgezonden op VTM.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.