Quantcast
Voorjaar 2021

Flikken BXL geeft unieke inkijk in grootste politiekorps van België

In het nieuwe VTM-programma Flikken BXL geeft reportagemaker Karel Lattrez een diepe inkijk in het grootste en meest controversiële politiekorps van ons land. De interventie- en rechercheteams van de zone Brussel-Hoofdstad Elsene noteren elke dag maar liefst 750 oproepen.

Ze proberen de klok rond het verschil te maken in de verschillende wijken van de stad, zoals de Matonge wijk of de Marollen. Van verkeerscontroles, een betoging in de Wetstraat tot talloze drugscontroles. Elke tussenkomst kan uit de hand lopen, hoe banaal de aanleiding ook is.

“Elke dag opnieuw raakt één van mijn mensen gewond tijdens een interventie. Dat kunnen we niet aanvaarden. Er is een trend van police-bashing en ik denk niet dat die trend zomaar gaat liggen.”

Michel Goovaerts (korpschef)

“Er hangen tegenwoordig affiches in de wijk waarop staat hoe je een agent moet neutraliseren. En daarmee bedoelen ze dus hoe ze ons moeten doden. Vroeger was het iets meer onbezorgd, maar nu hoop ik telkens dat ik straks nog mag thuiskomen.” 

Nancy (hoofdinspecteur bij de interventiedienst Elsene)
Flikken BXL – ©DPG Media

Naast het spannende politiewerk en de ontnuchterende gesprekken met de interventie- en rechercheteams, krijgen we vier portretten van Brusselaars te zien. Zij tonen aan hoe uitdagend het leven in Brussel is. Jean-Christophe is de oprichter van een boks club in het centrum van Brussel. Daar probeert hij jongeren uit de moeilijke wijken weg te houden van de straat.

“Een van onze jongens heeft een politieman geslagen en was afgelopen zomer een van de aanstokers van de rellen op het strand van Blankenberge. Ik heb met de rechter afgesproken dat hij bij mij kwam wonen. Ik probeer hem nu volgens heel strikte afspraken en met een ijzeren discipline terug op het rechte pad te krijgen en dat lukt aardig.”

Jean-Christophe (Brusselaar)

Tijdens de opnames werd de Brusselse politie ook geconfronteerd met de veiligheidsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Veel meer dan anders moeten ze controles voeren op het niet dragen van mondmaskers en het niet respecteren van de avondklok. Ze moesten soms ook lockdownfeestjes in de stad stil te leggen. 

Flikken BXL, vanaf donderdag 18 maart 2021 om 22.00 bij VTM.

Toon meer

Gerelateerde berichten