Quantcast
Voorjaar 2017

Allerlaatste kans op IVF-zwangerschap en een thuisbevalling die anders verloopt dan gepland

Een IVF-behandeling waar veel van afhangt, een spoedkeizersnede en een thuisbevalling die anders verloopt dan gepland. Ook in de tweede aflevering van de reportagereeks Echte Mensen: Nieuw Leven worden diverse zorgverleners die betrokken zijn bij nieuw leven op de voet gevolgd. Via camera’s in de ziekenhuis- en bevallingskamers en operatiekwartieren en via 3D-geprinte camerabehuizingen in de couveuses kunnen de kijkers de acties en emoties vanop de eerste rij mee beleven.

Op de dienst Fertiliteit van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen volgt de 43-jarige Vicky een IVF-behandeling om zwanger te worden. Ze weet als geen ander hoe de behandeling verloopt: het is al de vijfde keer dat ze de procedure ondergaat. Dit keer hangt er echter veel van af, want het is Vicky’s  allerlaatste kans op een bevruchting. De eerste tekenen zijn positief: het lijkt erop dat haar kansen nu beter liggen dan bij haar vorige pogingen.

Vruchtbaarheidsarts Pascale Janssens beseft maar al te goed dat er veel vooroordelen bestaan rond haar vakgebied. “Je kan fertiliteit een luxegeneeskunde noemen, maar kinderen krijgen is géén luxe. Zwanger worden begint als een droom, een wens. Maar als het niet gebeurt, kan dat een heel leven omver gooien. Dat kan jarenlang blijven knagen.” 

© VTM

Op de dienst Materniteit van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen moet Sanne met spoed bevallen via een keizersnede wanneer op de monitor acute tekenen te zien zijn dat haar baby in nood is. Gynaecologe Jolien Vercruyssen: “We moeten in dergelijke gevallen altijd een moeilijke afweging maken. Uiteraard laten we liever een mama haar zwangerschap voldragen, maar soms zijn er momenten dat we moeten ingrijpen, zij het voor het welzijn van de baby of voor het welzijn van de moeder.”

© VTM

En de zelfstandige vroedvrouw Krisje van vroedvrouwenpraktijk La Madrugada in Antwerpen krijgt telefoon van Karen, een patiënte die gekozen heeft voor een thuisbevalling en die in arbeid is gegaan. Krisje probeert de weeën te verzachten door de aanstaande moeder te laten genieten van wat warmte in bad. Hoewel Karen op voorhand had gezworen om niet in bad te bevallen, lijkt het erop dat het toch anders zal lopen.

Aflevering 2 Echte Mensen: Nieuw Leven,  maandag 24 april om 22u00 bij VTM.

Toon meer

Stenz Van Dyck

Redacteur

Gerelateerde berichten