Quantcast
Televisie

Arsenal – The Rhythm of the band: Hendrik Willemyns probeert Arsenal te redden

In de driedelige docureeks Arsenal – The Rhythm of the band, probeert oprichter Hendrik Willemyns zijn band te redden. Arsenal is op een tweesprong beland en Willemyns probeert de band terug bij elkaar te krijgen, door een antwoord te vinden op de vraag: “Wat is muziek?” Het resultaat is een mix van een poëtische reis in een muzikaal jasje. De docureeks is vanaf zondag 2 mei te zien op Canvas.

Na twintig jaar samen te spelen in de band Arsenal, kunnen John Roan en Hendrik Willemyns elkaar niets meer wijsmaken. De twee zijn volledig uit elkaar gegroeid. Volgens Willemyns is het einde van de muziekwereld nabij en John Roan droomt van een black metal plaat. In januari 2020 gingen ze samen naar de Chinese stad Chongqing, waar enkele kilometers verderop het coronavirus is uitgebroken.

Aflevering 1:  Is muziek wiskunde?

In zijn zoektocht naar de vraag Wat is muziek komt Hendrik Willemyns eerst in Warschau terecht. In de Poolse hoofdstad praat hij met wetenschappers, maar ook met junkies en prostituees. Ondertussen is John Roan in de studio gedoken om zijn black metal project vorm te geven. In de Chinese stad Chongqing, praten de twee over het kruispunt waar elke relatie op een gegeven moment aanbelandt.

Aflevering 2: Maken dieren muziek?

Hendrik trekt naar Nigeria om te onderzoeken waar muziek vandaan komt. Hij praat met antropologen en muzikanten, maar ook met de zoo musicologe Emily Doolittle. Zij vertaalt dierenmuziek voor mensen. Hendrik ontdekt zo dat chaos een belangrijk onderdeel is van elk creatief avontuur en John legt uit waar zijn liefde voor black metal vandaan komt.

Aflevering 3: Het hart van muziek klopt in de duisternis

In deze poëtische en muzikale aflevering praat Hendrik Willemyns met de filosoof Gerard Bodifee over de Duitse filosoof Schopenhauer en de eindigheid van het universum. Daarnaast krijgen we ook een inzicht in het onderbewustzijn van een band, die zich nietsvermoedend blootgeeft in China waar een pandemie zich ontwikkelt. Tot slot begint de tweesprong waarop de band zich bevond te vertakken in verschillende richtingen.

Het album

Op 30 april brengt Arsenal het gelijknamige album The Rhythm of the Band uit. De openingssingle Animal met Felix Machtelinckx van Tin Fingers verscheen op 9 april. 

Arsenal – The Rythm of the band, vanaf zondag 2 mei 2021 om 23.00 uur op Canvas en op VRT NU.

Toon meer

Gerelateerde berichten