Canvas in het voorjaar: de blikvangers

ByLisa Paulussen

19 december 2019 ,

Canvas gaat het nieuwe jaar in met een aantal vaste waarden en een reeks gloednieuwe programma’s.  Hieronder vindt u een chronologisch overzicht van de blikvangers :

Procureurs – vanaf maandag 6 januari

Gilles De Coster kijkt met Procureurs opnieuw achter de coulissen van Justitie en misdaad ons land. Na Strafpleiters en Misdaaddokters praat hij deze keer met procureurs of parketmagistraten. Doorgaans zijn het nobele onbekenden bij het grote publiek. Toch spelen ze een cruciale rol binnen Justitie: na een misdrijf zijn zij het die beslissen over opsporing, aanhouding en vervolging van verdachten. En in de rechtbank treden ze op als openbaar aanklager die de straf vordert in naam van de samenleving. Als strategen binnen het strafonderzoek hebben procureurs een machtspositie. Ze zijn de beschermers van de samenleving, maar voelen zich ook boemannen wanneer Justitie in opspraak komt. In Procureurs getuigen negen parketmagistraten – vijf vrouwen en vier mannen – over hun vak, hun missie en hun mensbeeld. Vier weken lang vanaf maandag 6 januari om 21.20 u. op Canvas en meteen ook integraal op VRT NU.

Brain Man – vanaf dinsdag 7 januari

Otto-Jan Ham onderzoekt in Brain Man of het mogelijk is de werking van je hersenen te verbeteren. Indien wel, hoe doe je dat dan? En hoe ver wil je daarin gaan? Om een antwoord te vinden op die vragen, onderwerpt Otto-Jan zichzelf als proefkonijn aan een reeks gewaagde experimenten. Hij krijgt daarbij de hulp van zijn Woestijnvis-collega Bart Van Peer. Bart is wetenschapper van opleiding en al jaren gefascineerd door nieuwe ontwikkelingen in de neurowetenschap. Samen zorgen ze voor een unieke combinatie van wetenschap en humor. Vijf weken lang vanaf dinsdag 7 januari om 21.20 u. op Canvas en meteen ook integraal op VRT NU.

De eeuwige oorlog – vanaf donderdag 9 januari

In De eeuwige oorlog trekt Rudi Vranckx naar Irak, Afghanistan en Somalië om er na te gaan waarom er maar geen eind lijkt te komen aan de oorlogen in die regio’s. Om dat beter te begrijpen praat hij met experten, kroongetuigen en gewone mensen die betrokken waren en zijn bij de conflicten. Zij bieden een uniek inzicht in de oorsprong van de ‘eeuwige oorlog’ in hun land en in de belangenconflicten, spanningen, frustraties, haat- en wraakgevoelens die het vuur steeds weer doen oplaaien. Drie weken lang vanaf donderdag 9 januari om 21.20 u. op Canvas en VRT NU.
Parallel met deze reeks loopt op Eén Tussen oorlog en leven, waarin Rudi telkens twee Boeiende Vlamingen meeneemt naar dezelfde conflictgebieden om er samen met hen na te gaan wat oorlog nu echt betekent voor gewone mensen, zoals de plaatselijke bevolking én voor hunzelf (telkens op maandag).

In Europa II – vanaf zondag 12 januari

In de tweede reeks van In Europa (een coproductie van de VPRO en Canvas) reist Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de eerste geëindigd is: in 1999. Het optimisme tijdens de eeuwwisseling heeft ondertussen plaatsgemaakt voor angst en verwarring na de aanslagen op de Twin Towers, de kredietcrisis, een toenemende stroom vluchtelingen en de steeds slechtere relatie met Rusland. Elke aflevering begint met een gebeurtenis die Geert Mak als een keerpunt in de hedendaagse geschiedenis beschouwt, terwijl op het moment niemand dat nog in de gaten had.  Tien weken lang vanaf zondag 12 januari om 20.05 u. op Canvas en meteen ook integraal op VRT NU.  

Gentbrugge – vanaf woensdag 15 januari

Gentbrugge is een poëtische human interest-reeks waarin Joris Hessels (Radio Gaga, De weekenden) zich probeert te integreren in zijn nieuwe woonplaats. Begin juli 2019 verhuisde Joris met zijn gezin naar Gentbrugge, een deelgemeente van Gent, begrensd door de Schelde en het viaduct van de E17. Er rijden treinen en trams, er zijn parken en volkstuintjes, en de bekendste wijk  is ongetwijfeld ‘Moskou’. De voorbije zes maanden ging hij er op ontdekkingstocht. Hij bracht de kinderen naar school, deed  boodschappen, speelde petanque, wandelde in het park of rustte uit op een bankje bij de Schelde. En ondertussen ontmoet hij dorpsgenoten. Hij luistert naar hen, probeert hen te leren kennen en vergezelt hen tijdens een stukje van hun leven. Zo krijgt hij voeling met het sociale weefsel in zijn dorp, dat hij met veel enthousiasme omhelst. Vanaf woensdag 15 januari om 21.20 u. op Canvas.

Wereldrecord II – vanaf maandag 3 februari

In een tweede reeks van Wereldrecord laat sportjournalist Maarten Vangramberen zichzelf en de sportwetenschap opnieuw los op zeven van de meest onwaarschijnlijke sportexploten aller tijden. De mirakelsprong van verspringer Mike Powell op het WK atletiek van 1991, de perfecte turnoefening van Nadia Comaneci op de Spelen van Montreal in 1976 of Marco Pantani’s recordbeklimming van Alpe d’Huez in de Tour van 1995. Het zijn prestaties die iedereen heeft gezien, maar niemand kan verklaren. En toch. In Wereldrecord probeert Maarten het mysterie te achterhalen. Hij praat met topatleten en hun trainers, met vooraanstaande experts en wetenschappers van het meest innovatieve sportonderzoek. Samen met hen neemt Maarten de proef op de som en probeert hij seconde per seconde, meter per meter te analyseren wat er precies gebeurt tijdens zo’n onovertroffen sportprestatie. Vanaf maandag 3 februari om 21.20 u. op Canvas en meteen ook integraal op VRT NU.

Nachtwacht – vanaf zaterdag 8 februari

Drie gasten. Een uitdagende stelling over een kwestie die ons allemaal bezig houdt. En Jan Leyers. Met die ingrediënten probeert Nachtwacht klaarheid te scheppen en uitwegen te vinden temidden van de stortvloed aan problemen en opinies die we vandaag over ons heen krijgen. Vanaf zaterdag 8 februari om 22.15 u. op Canvas en VRT NU.

Geheimen van het Lam Gods – vanaf zondag 16 februari

Geheimen van het Lam Gods is een documentair drieluik over de even nauwgezette als spectaculaire restauratie van het monumentale meesterwerk van Jan Van Eyck. Een ploeg van Canvas kreeg exclusief de kans om het hele restauratieproces te filmen in het restauratieatelier in het MSK in Gent. Deze unieke beelden vormen de rode draad van deze driedelige reeks ter gelegenheid van het Van Eyckjaar. Restaurateurs, experten en liefhebbers geven het commentaar bij de beelden. Zij vertellen hoe de restauratie een aantal geheimen van het Lam Gods ontsluierd heeft, en de inzichten over Jan en Hubert Van Eyck grondig veranderd.
Vanaf zondag 16 februari om 22.00 u. op Canvas en meteen ook integraal op VRT NU.

Meer vrouw op straat – vanaf maart

In de achtdelige reeks Meer vrouw op straat portretteert Sofie Lemaire bijzondere vrouwen uit onze recente en minder recente geschiedenis. Vrouwen wiens levensverhalen om de een of andere reden tussen de plooien van de tijd verloren zijn gegaan. Ze gaat op zoek naar hun verhalen in stoffige archieven, in gesprekken met deskundigen of bij hun nakomelingen, met familie-albums en verhalen die van generatie op generatie werden doorgegeven. Zo probeert ze hen jaren, en soms zelfs eeuwen na datum toch de erkenning te geven die ze verdienen. Elke aflevering is een verslag van de campagne #meervrouwopstraat, die Sofie begin 2019 lanceerde in samenwerking met zeven grote steden. De reeks speelt zich dus ook elke aflevering af in een andere stad, van Antwerpen tot Oostende. Ze geeft die vergeten vrouwen een gezicht – en hopelijk ook een eigen plek in ‘hun’ stad. Vanaf maart op Canvas en VRT NU.  Meer informatie over het project vindt u hier.

De kleedkamer

In de vijfde reeks van De kleedkamer blikt Sporza-journalist Ruben Van Gucht terug op de laatste zes edities van de Olympische Spelen. In elke aflevering ontvangt Ruben vier Belgische en Nederlandse Olympiërs. Ze blonken uit in diverse sportdisciplines, maar deelden dezelfde Olympische droom. Hoe hebben ze die beleefd en wat heeft het leven na Olympia hen gebracht? Dat vertellen onder meer Fred Deburghgraeve, FIlip Meirhaeghe, Inge De Bruijn, Axel Merckx, Kim Gevaert, Tia Hellebaut, Maarten Van Der Weijden en Pieter Timmers. In dit olympische jubileumjaar kiest Ruben voor locaties die een link hebben met de Olympische Spelen in Antwerpen, die precies 100 jaar geleden plaatsvonden. Elke aflevering bevat ook opnieuw twee straffe portretten, onder meer van Haile Gebrselassie, Jan Ullrich, Justine Henin, Epke Zonderland, Jan Vertonghen en Nafi Thiam. Later dit voorjaar.

Ruben Van Gucht en vier Olympiërs van 1996 - (c) VRT / Deklat binnen
Ruben Van Gucht en vier Olympiërs van 1996 – © VRT

Extra time koers

Met Extra time koers houdt diezelfde Ruben Van Gucht bijna twee maand lang de vinger aan de pols van het wielervoorjaar. Telkens ontvangt hij vier wielerkenners voor een terugblik op de koersactualiteit en een vooruitblik op de wedstrijd van het komende weekend. Samen analyseren ze de wedstrijden: winnaars en verliezers, hoogte- en dieptepunten, opvallende momenten en trends. De gesprekken worden afgewisseld met reportages en fragmenten. Van woensdag 4 maart tot woensdag 22 april, met een onderbreking op woensdag 1 april, want die week is er Vive le vélo op Eén.  In de aanloop naar het WK Veldrijden is er op donderdag 30 januari ook een Extra Time Cross.

Ruben Van Gucht in de studio van Extra Time - (c) VRT
Ruben Van Gucht in de studio van Extra Time – © VRT

Terug naar Tsjernobyl

In april besteedt Canvas heel wat aandacht aan de kernramp in Tsjernobyl (26 april 1986). Er is niet alleen de prestigieuze fictiereeks van HBO (zie verder), maar ook Terug naar Tsjernobyl, een driedelige documentaire waarin Jan Balliauw op zoek gaat naar de realiteit achter de fictie. Tegelijk wil hij de vragen rond kernenergie rationeel benaderen, de mythes doorprikken en orde brengen in de massa meningen en informatie over nucleaire energie. Daarvoor keert hij terug naar de plaats van de ramp. Hij onderzoekt de gevolgen ervan en stelt zich de vraag wat dit betekent voor onze kerncentrales en voor de toekomst van kernenergie op een planeet die gebukt gaat onder klimaatopwarming. Wat zijn de risico’s, voordelen, nadelen, waarheden en onwaarheden over de nucleaire energie, ooit beschouwd als hét wondermiddel om ons van elektriciteit te voorzien. Meer informatie volgt later.

Jan Balliauw - (c) VRT
Jan Balliauw – © VRT

Kinderen van de Holocaust

Op het moment waarop Europa het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenkt, brengt Canvas Kinderen van de Holocaust. In die reeks vertellen nakomelingen van Holocaust-slachtoffers hun verhaal. Canvas verzamelde het afgelopen jaar getuigenissen over de Jodenvervolging in België en de manier waarop de Holocaust in ons land is herdacht sinds 1945, in binnen- en buitenland. Het resultaat is een beklijvende reeks waarin duidelijk wordt hoe de gruwel van de Holocaust ook bij de volgende generatie diepe wonden heeft geslagen. Net als Kinderen van de collaboratie en Kinderen van het verzet toont ook deze derde reeks hoe onze maatschappij ook vandaag nog is altijd doorvlochten van het oorlogsverleden. Vanaf eind april op Canvas en VRT NU.

Filip. De lange weg naar het koningschap

Op 15 april 2020 wordt Koning Filip wordt 60. Naar aanleiding daarvan brengt Canvas een vierdelig portret van de zevende Koning der Belgen. Filip. De lange weg naar het koningschap zoomt in op de belangrijkste momenten uit het leven van Filip, aan de hand van archiefbeelden en interviews met gezaghebbende journalisten, politici, volgers van het koningshuis en mensen uit de entourage van de koning. Een aantal (ex)-medewerkers van Filip spreekt daarbij voor het eerst voor de camera. De reeks wil op een serene, niet polemische toon documenteren hoe Filip zich ontwikkeld heeft als mens, prins en staatshoofd. Later dit voorjaar.

De Koningin Elisabethwedstrijd

De Koningin Elisabethwedstrijd 2020 is gewijd aan de piano en pianisten. Canvas volgt de wereldberoemde wedstrijd op de voet met rechtstreekse uitzendingen vanaf de halve finale (11 tot 15 mei). De finalesessies (25 tot 30 mei) worden telkens omkaderd met een gevarieerde muzikale talkshow. Voor het commentaar zorgen Katelijne Boon, Lut Van der Eycken en Clara De Decker, bijgestaan door experten en muziekliefhebbers van allerlei slag.

De Campus Cup

De eerste editie van de studentenquiz De Campus Cup was een groot succes. Teams van Vlaamse universiteiten en hogescholen namen het tegen elkaar op in een academische, maar ook studentikoze strijd. De finale werd op 4 juli gewonnen door de opleiding Rechten van UGent. Sindsdien staat de wisselbeker te blinken in de bibliotheek van de Gentse faculteit Rechtsgeleerdheid. In de lente volgt een nieuwe strijd om de Campus Cup. Examinator van dienst Otto-Jan Ham kijkt alvast reikhalzend uit naar welke studenten hij volgend voorjaar in de studio mag ontvangen. Vanaf begin mei op Canvas. Zo blijft de Canvas Cup netjes uit het vaarwater van de examens en, minstens even belangrijk voor vele studenten, van het EK Voetbal.

Otto-Jan Ham - (c) Woestijnvis
Otto-Jan Ham – © Woestijnvis

Internationale topfictie

Dit voorjaar pakt Canvas opnieuw uit met een reeks internationale topseries. Van bij de start op tv zijn ze ook allemaal meteen integraal beschikbaar op het Canvas-kanaal van VRT NU (als ‘boxset’). Zo kan je ze bekijken waar en wanneer je dat wil.

Op woensdag gaat het stuk voor stuk om prestigereeksen. Zo kunnen de fans uitkijken naar het langverwachte derde seizoen van het dystopische vrouwenrechtendrama The Handmaid’s Tale. Ook de eigenzinnige HBO-misdaadserie True Detective is terug met een derde reeks. Twee heel andere series zijn The Loudest Voice, over de even kleurrijke als controversiële oprichter van de rechtse nieuwszender Fox News, en Chernobyl, de veelgeprezen HBO-reeks over de beruchte kernramp in Tsjernobyl. Telkens twee afleveringen omstreeks 22.00 u. en meteen integraal op VRT NU.

Het eerste twee reeksen van The Handmaid’s Tale sloegen in als een bom. De serie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood, is een bloedstollend drama over een dystopische en totalitaire maatschappij in de nabije toekomst, waar vrouwen worden behandeld als tweederangsburgers. In deze derde reeks volgen we  de verdere lotgevallen van June (Elisabeth Moss) en de andere ‘dienstmaagden’, hun ‘eigenaars’ en hun echtgenotes, de ‘tantes’ (opzichters) en andere handlangers van het Gilead-regime. Aan het begin van de reeks zien we hoe June na een zoveelste ontsnappingspoging beslist om terug te keren naar haar eigenaars omdat ze haar oudste dochter niet in de steek wil laten. Ze wil niet langer vluchten en weglopen, maar een vuist maken en terugvechten. Vanaf woensdag 1 januari om 22.00 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

De derde reeks van True Detective is opnieuw een sfeervolle misdaadreeks die zich, net als de  eerste, afspeelt op drie tijdsniveaus. In 1980 moet politieman en Vietnam-veteraan Wayne Hays (dubbele Oscarwinnaar Mahershala Ali) samen met zijn partner Roland West (Stephen Dorff) de mysterieuze verdwijning onderzoeken van een jongen en een meisje uit hetzelfde gezin. Hays slaagt er snel in het lichaam van de jongen terug te vinden, maar dan raakt het onderzoek in het slop. In 1990 komt nieuwe informatie aan het licht en in 2015 doet een filmteam research voor een documentaire over wat nu een ‘cold case’ is geworden. De serie toont hoe Hays in die drie periodes omgaat met de gebeurtenissen. Vanaf woensdag 19 februari omstreeks 22.00 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.  

The Loudest Voice is een historisch-biografische reeks over Roger Ailes (1940-2017) de stichter van de rechts-conservatieve nieuwszender Fox News. De serie toont hoe Ailes op vraag van mediatycoon Robert Murdoch Fox News vanaf 1996 uitbouwde tot een van de meest invloedrijke medianetwerken in Amerika. Het nieuwskanaal stak vanaf zijn start CCN naar de kroon in populariteit, profileerde zich met 9/11, bestreed Barack Obama en steunde Donald Trump. Ailes moest in 2016 ontslag nemen na beschuldigingen van ongewenste seksuele intimiteiten. De rol van de corpulente Ailes wordt vertolkt door een haast onherkenbare Russel Crowe (Gladiator, A Beautiful Mind). Andere hoofdrollen zijn voor onder meer Naomi Watts en Siena Miller. Vanaf midden maart op Canvas en VRT NU.

Chernobyl (met onder meer Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson en  Paul Ritter) vertelt het verhaal van de ontploffing in de kerncentrale in toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne, de rampzalige gevolgen ervan voor de omgeving en de omwonenden, en de race tegen de tijd van brandweer en technici om mensen te redden en erger te voorkomen. Maar ze toont ook hoe de Sovjetautoriteiten probeerden de ware oorzaken van de ramp te verdoezelen en hoe één man bleef vechten om ze aan het licht te brengen.  De reeks wordt alom geprezen om haar intense vertolkingen, de realistische en accurate sfeerschepping en algemene  productiekwaliteiten, maar vooral ook om de ontmaskering van de manier waarop de overheden de waarheid probeerden te verhullen. Recensenten zien daarin parallellen met de hedendaagse problematiek van ‘fake news’. Vanaf eind april op Canvas en VRT NU.

Op zaterdag brengt Canvas traditiegetrouw misdaadseries. Ook die worden telkens in dubbelafleveringen aangeboden op Canvas en zijn op VRT NU meteen integraal beschikbaar.

Zo is er vanaf eind december A Confession, een misdaadreeks van ITV over de verdwijning van een jonge vrouw. De serie is gebaseerd op de sterk gemediatiseerde verdwijning in 2011 van twintiger Sian O’Callaghan in het Zuid-Engelse stadje Swindon. Daarbij werd destijds in de pers ook gefocust op de onorthodoxe onderzoeksmethodes van politie-inspecteur DS Stephen Fulcher. In de reeks is het bijna andersom: daar ligt de nadruk sterk op het lot van de jonge vrouw en de lijdensweg van haar familie. Want als Fulcher op een vlak rechtlijnig is, dan is het wel zijn respect voor het slachtoffer. De rol van inspecteur Stephen Fulcher wordt gespeeld door Martin Freeman, bekend van zijn rollen als Bilbo Baggings in The Hobbit en Dr. John Watson in Sherclock Holmes. Vanaf zaterdag 28 december om 20.35 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

Het tweede seizoen van de Deense reeks Below the Surface speelt zich niet af in de metro, zoals de eerste reeks, maar op een ferry van Denemarken naar Zweden. Na de dramatische afloop van de gijzeling in het eerste seizoen neemt Philip Nørgaard (Johannes Lassen) even afstand van de afdeling terreurbestrijding en onderzoekt hij de mysterieuze verdwijning van June (Yasmin Mahmoud), jonge een vrouw die hij in Syrië leerde kennen toen hij daar zelf deelnam aan een militaire missie. De studente politicologie is spoorloos verdwenen na haar terugkeer uit Syrië, waar ze tegen IS vocht en als vergelding een premie op haar hoofd kreeg. Nu zijn drie Islamitische terroristen zijn naar Denemarken gekomen om die premie te innen. Vanaf zaterdag 18 januari om 20.35 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

In de tweede reeks van Bancroft volgen we opnieuw de briljante politieofficier DCI Elizabeth Bancroft (Sarah Parish, The Pillars Of The Earth, Broadchurch) tijdens haar werk in de buurt van Manchester. In het eerste seizoen maakte Bancroft furore door de manier waarop ze de gewelddadige Kamara-bende aanpakte. In deze tweede reeks moet ze haar reputatie als ‘goede flik’ hooghouden. Ze wordt zo opgeslorpt door haar werk dat ze vervreemdt van haar zoon Joe.  Bovendien wordt ze onder druk gezet door de Kamara-clan, wat de achterdocht wekt van haar baas Cliff Walker, die haar verdenkt van corruptie. Wanneer Joe betrokken raakt bij een dubbele moord, dreigt Bancrofts persoonlijke en professionele leven helemaal in elkaar te storten.  Vanaf zaterdag 18 januari om 20.35 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

Later dit voorjaar volgt nog de Zweedse misdaadreeks Heder (Honour), over vier vrouwelijke advocaten die geweld tegen vrouwen bestrijden, met onder meer Sofia Helin (The Bridge) en Alexandra Rapaport. Daarnaast ook het tweede seizoen van de IJslandse successerie Trapped van Baltasar Kormákur (Everest). Ook deze twee reeksen zijn meteen integraal op VRT NU te bekijken.

Blik op de wereld

Naast het sterke en uitgebreide aanbod van eigen documentaires brengt Canvas ook dit voorjaar een selectie van de allerbeste buitenlandse documentaires. Dat gaat van human interest over geschiedenis, muziek en cultuur en tot wetenschap, exploratie en natuur. Het aan bod is heel verscheiden, maar wat al die documentaires gemeen hebben, is dat ze relevante verhalen over thema’s die ertoe doen. Alle documentaires zijn ook beschikbaar op VRT NU.

Voor een spectaculaire overgang van oud naar nieuw zorgt Seven Worlds, One Planet, de nieuwste natuurhistorische reeks van BBC Earth en de onverslijtbare David Attenborough. Elk van de zeven afleveringen toont adembenemende natuurbeelden en dierenverhalen uit één continent. Miljoenen jaren geleden scheurden immense geologische krachten het aardoppervlak uiteen zodat geleidelijk aan de zeven continenten ontstonden, ieder met hun eigen specifieke landschappen en dierenleven. Seven Worlds, One Planet toont hun natuurlijke rijkdom en schoonheid, van diep in de oerwouden van Zuid-Amerika tot de hoogste pieken van Azië, en van de Europese steden tot de Afrikaanse savanne. De reeks is een lofzang op de geweldige diversiteit van de Aarde, maar ook één lange ‘spoiler alert’. Om het met Attenborough zelf te zeggen: “Wij zijn onze planeet zo snel aan het veranderen dat de natuur één van de grootste bedreigingen ooit ondergaat, misschien wel het meest kritische moment sinds het ontstaan van de continenten”. Van maandag 23 tot donderdag 26 december en van maandag 30 december tot woensdag 1 januari, telkens om 20.10 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

Elke maandagavond (23.00 u.) zijn er true crime-series, dit voorjaar onder meer het tweeluik Who Killed Carrett Phillips, over het onderzoek naar de moord op een 12-jarige Amerikaanse jongen en racistische vooroordelen die daarbij een rol speelden. De zesdelige reeks No One Saw a Thing gaat over de moord op Ken Rex McElroy en de muur van stilzwijgen waarop de politie botste tijdens het onderzoek.

Sinds het najaar heeft Canvas een nieuwe documentaire afspraak op dinsdag met een selectie van spraakmakende kwaliteitsdocumentaires over maatschappelijke en historische onderwerpenCorleone. Maffia and Blood is een tweedelige documentaire over de criminele ‘carrière’ van Toto Riina, misschien wel de meest beruchte gangster uit de geschiedenis van de Cosa Nostra. Tricky Dick volgt vier weken lang de loopbaan van Richard Nixon, de 37ste president van de Verenigde Staten: vanaf zijn vroege politieke carrière in Californië, over zijn omstreden presidentschap tot aan het Watergateschandaal en zijn politieke neergang. Heel wat aandacht ook voor de 75ste verjaardag het einde van de Tweede Wereldoorlog, met onder meer Saving Auschwitz?, over de betekenis vandaag van het memoriaal van de Holocaust, en het BBC-drieluik The Rise of the Nazis, over de manier waarop Hitler en zijn Nationaalsocialistische partij in de jaren ’30 aan de macht kwamen en hun tegenstanders één na één uitschakelden.  Telkens om 23.00 u., maar ook op VRT NU.Tricky DickCountry Music

Op donderdagen zonder Europa League voetbal is er om 23.00 u. een muziekdocumentaire, onder meer over The ‘Chirping’ Crickets, het debuutalbum van de gelijknamige band met Buddy Holly, over Radiohead (The World According to Radiohead) en over de liveconcerten van The Beatles (The Beatles: Eight Days a Week). Daarna (vanaf 6 februari) volgt de prestigieuze negendelige reeks Country Music van Ken Burns, over de geschiedenis van het populaire Amerikaanse muziekgenre, van de jaren ’20 tot ’90. De eerste twee afleveringen zijn te zien op Canvas en de volledige reeks op VRT NU.

Op zondag programmeert Canvas diverse documentaires:

Na In Europa (zie hoger) zijn er om 21.00 u. eerst exploratiedocumentaires. Zo trekken we de eerste weken van 2020 van noord naar zuid door het Amerikaanse continent in The Americas with Simon Reeve. Daarna bezoeken we Borneo, Madagaskar en Hawaiiin Earth’s Tropical Islands. Vanaf midden februari volgen in dit tijdslot cultuurdocumentaires.

Omstreeks 22.00 u. brengt Canvas elke zondag een auteursdocumentaire, met de persoonlijke blik van een cineast op een onderwerp dat hem bijzonder raakt. Het gaat geregeld om coproducties waarbij Canvas coproducent was, vaak samen met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).  Zo is er op 15 januari I am Golden Karen, een documentaire van Maui Druez en Preben Verledens over een jonge hiphopper van het uit Myanmar verdreven Karen-volk, die als banneling in Thailand woont. Later volgt Goden van Molenbeek, waarin de jonge cineaste Reetta Huhtanen de vriendschap toont tussen een Marokkaans en een Fins jongetje tegen de achtergrond van de aanslagen in Brussel en Zaventem.  In Sakawa onderzoekt de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah de internetfraude en spam-mails naar het Westen vanuit het standpunt van jongeren in zijn geboorteland. In Schoon donker legt Katrien Feyaerts de link tussen haar eigen levensloop en die van reisduiven, ergens in het Vlaamse vlakke land. Another Paradise van Olivier Magis gaat over het weinig bekende verhaal van een Creoolse gemeenschap die in 1967 door de Britten van hun eiland in de Indische Oceaan werden gejaagd om plaats te maken voor de Amerikaanse legerbasis Diego Garcia.De goden van MolenbeekSakawa

Daarnaast zijn er nog internationale auteursdocumentaires. Op 5 januari, bijvoorbeeld,  is er The Raft (Marcus Lindeen), winnaar van de Prix Europa 2019, over een antropologisch experiment in 1973 waarbij vijf mannen en zes vrouwen in een vlot over de Atlantische Oceaan voeren om de sociologie van geweld, agressie en seksuele aantrekkingskracht in het menselijk gedrag te bestuderen. Op 19 januari volgt The Forum (Marcus Vetter), over het World Economic Forum 2019 (naar aanleiding van de editie van 2020 van 21 tot 24 januari). Naar aanleiding van 75 jaar bevrijding van Auschwitz is er Made in Auschwitz: The Untold Story of Block 10 (Sylvia Nagel) over 400 jonge vrouwen die in het kamp gebruikt werden voor allerlei medische en gynaecologische experimenten.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.