De Kemping: Tijs Vanneste start met negen jongeren een camping in De Kempen

De Kemping - © VRTDe Kemping - © VRTDe Kemping - © VRT

In het nieuwe Eén-programma De Kemping start zanger, tatoeëerder en jongerenbegeleider Tijs Vanneste, samen met negen jongeren een camping op in de Kempen. De jongeren geraken moeilijk aan een job en helpen mee aan de opstart van de camping. Tijs geeft hem de nodige tips en trics en werkervaring om zich later op de arbeidsmarkt aan te bieden. Ze kregen ook een arbeidscontract van twee maand en een loonsvergoeding.

Tijs Vanneste heeft al tien jaar lang ervaring in het buitengewoon onderwijs. De negen jongeren die meehelpen met het bouwen en uitbaten van de camping hebben elk hun persoonlijk verhaal. Ze zijn schoolverlaters, hebben een gedragsstoornis of medische beperking, zijn verslaafd, hebben een migratie-achtergrond of zitten in armoede of bijzondere jeugdzorg.

Op de camping trotseren de jongeren hittegolven, stortbuien en corona.  Ze bouwen campingplaatsen, poetsen dagelijks douches en toiletten en organiseren bingo- en pétanque wedstrijden. Daarnaast hebben ze ook de verantwoordelijkheid om honderden kampeerders tevreden te stellen en moeten ze leren samen werken met elkaar. Elke jongere krijgt ook zijn eigen taak: receptie, barverantwoordelijke, animator, verantwoordelijke voor infrastructuur, sponsoring of veiligheid.

De Kemping - © VRT
De Kemping – © VRT

Vzw

De Kemping is opgericht door een vzw van het productiehuis De chinezen. Zij zochten langdurig werkzoekende jongeren die ze een kans wilden geven om zich te ontplooien. Onder andere vakbonden, straathoekwerkers, het OCMW en de VDAB werkten mee aan het selectieproces van de jongeren. De bedoeling van het project is om constructief samen te werken, verantwoordelijkheid op te nemen en vooral werkervaring op te bouwen.

De negen jongeren

Chelsey (19) – Rijkevorsel, Antwerpen

Chelsey had een moeilijke jeugd. Haar vader worstelde met een drankprobleem waardoor ze vaak op zichzelf aangewezen was. Uiteindelijk belandde ze op straat en maakte ze haar opleiding niet af. Chelsey woont sinds een jaar alleen op een appartement, samen met haar honden en katten. Ze krijgt een leefloon en wil zoveel mogelijk werk verrichten.

De Kemping - © VRT
De Kemping – © VRT

Hakim (29) – Mol, Antwerpen

Hakim is geboren in Afghanistan. Op zijn zevende verhuisde hij met zijn familie naar Iran. Later vluchtte hij naar België omwille van discriminatie. Hakim woont nu vijf jaar in Mol en is van opleiding schilder. Nadien werkte hij in een fabriek en in de bouw. Hij doet aan breakdancen om zijn vrijheid te uiten.

De Kemping - © VRT
De Kemping – © VRT

Jelle (32) – Dessel, Antwerpen

Jelle liep school aan een BUSO-afdeling in Kasterlee, waar hij al les kreeg van Tijs. Hij had leer- en concentratieproblemen. Jelle leerde foute vrienden kennen en had ook gedragsproblemen. Doormiddel van interim contracten heeft hij vooral in de bouw gewerkt. Hij woonde tot zijn eenendertigste bij zijn ouders, maar sinds een jaar woont hij alleen. Nadien is hij gaan aankloppen bij het OCMW en heeft hij budgetbeheer aangevraagd.

Jordy (24) – Geel, Antwerpen en Leuven, Vlaams-Brabant

Jordy heeft een moeilijke opvoedingssituatie gekend. Hij komt uit een depressie en had last van paniekaanvallen. Jordy is uit vrije wil dakloos en woont in een tent. Hierdoor voelt hij zich vrij en beter in zijn vel. Hij noemt zichzelf dakloos ondernemer en gaat bij mensen thuis klusjes opknappen om iets te verdienen. Daar kan hij ook zijn smartphone opladen, zodat hij gebruik kan maken van sociale media om zijn activiteiten kenbaar te maken.

De Kemping - © VRT
De Kemping – © VRT

Louka (23) – Mol, Antwerpen

Louka komt uit een gemengd huwelijk. Zijn Egyptische vader had problemen met de seksuele geaardheid van zijn zoon. Omdat zijn vader vrij jong gestorven is, zit Louka met veel onverwerkte gevoelens en met een verslavingsproblematiek. Louka wil vooruit in het leven, maar vraagt zich af of hij al klaar is om te gaan werken.

De Kemping - © VRT
De Kemping – © VRT

Sophie (28) – Arendonk, Antwerpen

Sophie kampt van jongs af aan met depressies en door haar moeilijke jeugd heeft ze niet verder kunnen studeren. Bovendien kan Sophie niet langer dan een uur rechtstaan omwille van een kwetsuur die niet goed genezen is.

De Kemping - © VRT
De Kemping – © VRT

Mansour (22) – Mol, Antwerpen

 Mansour is afkomstig uit Senegal. Hij woont al zes jaar in België. Mansour kwam hier aan als niet-begeleide minderjarige asielzoeker. Hij volgde deeltijds onderwijs, maar heeft geen diploma. Hij solliciteert veel, maar krijgt bijna nooit antwoord. Mansour is heel gelovig, bokst en worstelt graag. Daarnaast is hij ook een echte reggaeliefhebber.

De Kemping - © VRT
De Kemping – © VRT

Misha (22) – As, Limburg

Misha is al anderhalf jaar op zoek naar werk. Ze solliciteert veel, maar krijgt zelden antwoord. Misha kan moeilijk overweg met stress en tijdsdruk, wat te maken heeft met haar autismespectrumstoornis. Ze heeft kunstschool gedaan en wil graag creatief bezig zijn. Misha krijgt een werkloosheidsuitkering en woont bij haar oma. Ze wil alleen gaan wonen en is op zoek naar werk.

De Kemping - © VRT
De Kemping – © VRT

Rik (27) – Balen, Antwerpen

Rik woont bij zijn grootmoeder, in ruil betaalt hij huur van zijn leefloon en doet hij boodschappen. Hij begon twee maal aan een opleiding, eerst als leerkracht en daarna als informaticus, maar hij haakte beide keren af. Rik heeft geen diploma en rijbewijs en zoekt al 2,5 jaar werk. Hij doet wel wat vrijwilligerswerk en geeft computerles aan bejaarden.

De Kemping - ©VRT
De Kemping – ©VRT

De Kemping vond vorige zomer plaats op een grote weide van vier hectare in Geel. De muziek van het programma is gemaakt door Tijs Vanneste en geproducet door Paul Van Bruystegem (Triggerfinger). Het gaat om twaalf nummers vol Kempense blues, geïnspireerd door de verhalen van de negen jongeren. De release van het album Hier is ’t goed is voorzien op donderdag 15 april.

De Kemping: vanaf 15 april 2021, elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.