Quantcast
RadioTelevisie

De Koningin Elisabethwedstrijd bij Canvas en Klara

De twintigste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano komt er eindelijk aan, met een jaar coronavertraging. De organisatie heeft alles op alles gezet om het concours, een van de belangrijkste ter wereld, dit jaar wél te laten doorgaan.

Er worden indrukwekkende veiligheidsmaatregelen genomen en in de grote zaal van Bozar is een monsterpodium geïnstalleerd zodat de musici de nodige afstand kunnen bewaren. Een aantal aanpassingen aan het wedstrijdverloop waren onvermijdelijk. Zo zijn er maar twaalf halvefinalisten en zes finalisten. Voor het eerst in de geschiedenis zullen die moeten optreden zonder publiek in de zaal. Maar wat blijft, is hun geweldige talent, hun passie en gedrevenheid om te laten zien wat ze waard zijn in dit ‘WK’ van de muziekwedstrijden.

Ook de openbare omroep doet al het mogelijke om kijkers, luisteraars en internetgebruikers volop te laten meegenieten van deze nu al memorabele Koningin Elisabethwedstrijd.

Van bij de loting (op 1 mei) en tijdens de eerste ronde (3 tot 8 mei) gebeurt dat vooral via de sociale media. Tijdens de halve finale (10 tot 15 mei) en de finale (24 tot 29 mei) wordt alles rechtstreeks uitgezonden op Klara en Canvas en via VRT NU.

Bij Klara presenteert Lut Van der Eycken de wedstrijd voor het laatst voor ze met pensioen gaat. Ze doet dat deze keer samen (afwisselend) met Nicole Van Opstal, die haar vanaf de volgende editie helemaal zal vervangen.

Bij Canvas is Katelijne Boon als vanouds de gastvrouw, met Clara De Decker als ‘raving reporter’ achter de schermen tijdens de finale.

Ook de jonge muzikanten van DeZes krijgen opnieuw een prominente rol, vooral op de sociale media, maar ook op radio en tv.

Draaischijf van de online berichtgeving is de  Koningin Elisabethwedstrijd-facebookpagina van Canvas.

De Canvas-Klaraprijs

Naar goede gewoonte belonen de kijkers, luisteraars en online bezoekers van Canvas en Klara hun favoriete finalist met de Canvas-Klaraprijs, een bekroning die 2500 euro waard is. De prijs wordt uitgereikt aan de kandidaat met de hoogste gemiddelde score. Punten geven kan via de website van Klara en via Canvas op VRT NU.

Toon meer

Arno Tierens

Redacteur

Gerelateerde berichten