Quantcast
Televisie

De val van ‘blade runner’ Oscar Pistorius

De paralympische atleet Oscar Pistorius schreef in 2012 geschiedenis toen hij, na een jarenlange strijd tegen de Internationale Atletiekfederatie, mocht deelnemen aan de reguliere Olympische Spelen in Londen.

Op zijn protheses, die hem de bijnaam ‘blade runner’ bezorgden, bereikte hij de halve finale op de 400 meter tegen topatleten van over heel de wereld. Maar nog geen jaar later werd Pistorius ervan beschuldigd zijn vriendin Reeva Steenkamp te hebben vermoord in hun huis in Pretoria. Hij werd eerst veroordeeld voor doodslag en later in beroep wegens moord, en moest voor 15 jaar achter de tralies.

De vierdelige documentairereeks ‘The Life and Trials of Oscar Pistorius’ reconstrueert het in de media breed uitgesmeerde proces en blikt tegelijk terug op het leven van de Zuid-Afrikaanse atleet. Hoe hij zijn beperking overwon en hoge toppen scheerde in het paralympische atletiek, maar daarna ontspoorde en in een diep dal terechtkwam.

Het verhaal van de ‘gevallen held’ Oscar Pistorius is een van de meeste schokkende uit de sportgeschiedenis. Het doet wat denken aan dat van Lance Armstrong, al is het uiteraard toch nog van een heel andere orde. De heroïek van een man die zijn fysieke beperking overstijgt om de grootste sportieve successen te boeken, en daarna de tragiek van de diepe val door foute persoonlijke keuzes, al werden die deels mee bepaald door zijn verleden en de maatschappelijke context.

Moordenaar

Op Valentijnsdag 2013 werd de (sport)wereld opgeschrikt door het nieuws dat Oscar Pistorius zijn vriendin, fotomodel Reeva Steenkamp, zou hebben doodgeschoten. Pistorius verklaarde eerst dat het een ongeval was en dat hij dacht dat hij op een indringer schoot. Maar tijdens het emotionele proces, dat een half jaar duurde, bleek dat het wel degelijk om doodslag na een ruzie ging. Pistorius werd veroordeeld tot vijf jaar cel, maar later in beroep werd de kwalificatie van het misdrijf verzwaard tot moord en de straf tot 15 jaar. Pistorius zit ook vandaag nog in de cel en kan ten vroegste in 2023 vrijkomen.

‘The Life and Trials of Oscar Pistorius’, vanaf maandag 16 november om 22.15 uur op Canvas en via VRT NU.

Toon meer

Arno Tierens

Eindredacteur

Gerelateerde berichten