Quantcast
Voorjaar 2017

Echte Mensen: Nieuw Leven, alle emoties tussen zwangerschap en geboorte

Van de prille zwangerschap tot na de geboorte staan er voor aanstaande ouders tal van professionals 24 op 24 en 7 op 7 klaar met hun onmisbare hulp en expertise. Elke dag leggen vrouwen en koppels hun toekomst in hun handen.

De authentieke reportagereeks Echte Mensen: Nieuw Leven, vanaf 17 april elke maandag bij VTM, brengt de sterke mensen in beeld die betrokken zijn bij de diverse stappen van nieuw leven: van de fertiliteitsarts, over de gynaecoloog tot de verpleegsters en vroedvrouwen. Zeven weken volgen camera’s alle facetten van hun werk en dat geeft een unieke inkijk in de wereld van zwangerschap en geboorte.

Bevallen kan een heel natuurlijke gebeurtenis zijn die intens beleefd wordt in huiselijke sfeer. Maar even vaak zijn er medische specialisten nodig, of het nu is om zwanger te geraken of om een te vroeg geboren baby in leven te houden. Echte Mensen: Nieuw Leven toont zowel de emotionele als de hoogtechnologische verhalen, steeds gebracht vanuit het standpunt van de zorgverleners zelf.

De ploeg van Geronimo, het bekroonde productiehuis achter Helden van Hier, Flying Doctors en Missie Mosango kreeg maandenlang toegang tot de ziekenhuis- en (onderwater)bevallingskamers, operatiekwartieren en ambulances van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, het AZ Sint-Jan in Oostende en vroedvrouwenpraktijk La Madrugada in Antwerpen, waardoor de kijker als het ware met de dokters kan meekijken en de acties en emoties vanop de eerste rij beleeft. Bovendien zorgen speciaal voor de reeks ontworpen 3D-geprinte camerabehuizingen ervoor dat er letterlijk tot in de couveuses kan meegekeken worden. Een verhelderend en vaak ook vertederend beeld.

De Zorgverleners

Echte Mensen: Nieuw Leven, volgt de professionals, maar uiteraard zijn het ook de patiënten, ouders en baby’s die de rode draad vormen doorheen een aflevering.

Aan het Universitair Ziekenhuis van Anwerpen volgen we o.a. professor Diane De Neubourg, diensthoofd van de afdeling fertiliteit. Daar werken artsen, verpleegkundigen en laboranten nauw samen om vrouwen en koppels met verminderde vruchtbaarheid te helpen hun kinderwens te vervullen. Diane is zich heel bewust van hoe gevoelig haar vakgebied ligt. Vaak kan ze mensen nieuwe kansen bieden, maar even vaak moet ze hen teleurstellen met de keiharde realiteit. Op de afdeling neonatologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen werken een 80-tal professionals, onder wie neonatoloog Marisse Meeus. Samen met de andere artsen, verplegers en vroedvrouwen zorgt ze ervoor dat de afdeling de klok rond de beste zorgen kan bieden aan premature kinderen en zieke zuigelingen. Zelf is ze zwanger, wat ze nauwelijks kan vergeten bij de verzorging van de baby’s. Jorien Vercruyssen is verloskundige op de afdeling gynaecologie en materniteit van het UZA. Zij is voornamelijk aan het werk in de verloskamer en tijdens keizersnedes, waar ze ondanks haar jonge leeftijd rust en ervaring uitstraalt.

© VTM
© VTM

In het AZ Sint-Jan Oostende werkt Anneleen Fransen al veertien jaar als vroedvrouw. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in onderwaterbevallingen en liet speciaal een doorzichtig bad ontwikkelen, zodat gynaecologen en vroedvrouwen de bevalling perfect kunnen opvolgen. Anneleen heeft haar hart verloren aan de materniteit van het AZ Sint-Jan en weet met haar bakken ervaring perfect hoe ze moet inspelen op de noden van haar patiënten.

Krisje Meukens is zelfstandige vroedvrouw bij de Antwerpse vroedvrouwenpraktijk La Madrugada. De praktijk wil van bevallingen een zo natuurlijk mogelijk proces maken en voert ook heel wat thuisbevallingen uit. Krisje staat dag en nacht klaar om te vertrekken naar wie haar hulp nodig heeft. Ze is praktisch en snel, maar neemt altijd de tijd om naar het verhaal van de ouders te luisteren. Krisje doet bovendien meer dan alleen bevallingen: ze geeft ook relaxatielessen aan zwangere vrouwen en doet pre- en postnatale consultaties.

Aflevering 1 op maandag 17 april 2017 om 21.55

Sander (39 weken, 2,995 gram) wordt geboren met een uitstulping aan de navelstreng. Neonatoloog Marisse Meeus ontdekt atypisch weefsel in de cyste en bereidt het kindje en zijn ouders voor op een operatie. In het UZA komt Lizy bij professor Diane De Neubourg voor een vruchtbaarheidsonderzoek. Lizy heeft al verschillende onsuccesvolle IVF-behandelingen achter de rug en ondergaat een laatste grondig onderzoek in de hoop eindelijk positief nieuws te vernemen. Vroedvrouw Anneleen begeleidt Rita tijdens een onderwaterbevalling. Die verloopt moeizaam door een trauma dat Rita opliep nadat ze bijna het leven liet bij haar vorige bevalling.

Echte Mensen: Nieuw Leven: vanaf maandag 17 april 2017 om 21.55 bij VTM.

Toon meer

Gerelateerde berichten