Esmée kwam van diep, maar klautert in Over Winnaars samen met Koen Wauters naar de top

Koen Wauters is al sinds jaar en dag Vlaanderens sympathiekste oogappel, en dat bevestigd hij elke donderdagavond weer in Over Winnaars, waar hij zich opstelt als steun en toeverlaat voor mensen die het minder makkelijk hebben. Esmée (30) uit Oudenaarde heeft in de derde aflevering alle verwachtingen overtroffen. Na een zware periode trok ze samen met Koen naar IJsland om haar grote droom te verwezenlijken: de Spartacus Run tot een goed einde brengen.

Toen Esmée enkele jaren geleden tot Miss Meetjesland werd gekroond, kon ze haar geluk niet op. Maar haar sprookje veranderde al snel in een nachtmerrie toen ze bezweek onder de druk: anorexia nervosa en zwarte gedachten dreven haar uiteindelijk tot een wanhoopsdaad. Esmée overleefde de zelfmoordpoging, maar ze hield er zware fysieke gevolgen aan over: ze brak haar rug op verschillende plaatsen met als gevolg een beperkte mobiliteit aan haar rug en voeten. Sindsdien brengt ze een groot deel van haar leven door in een rolstoel.

Deze donkere gebeurtenissen maken haar verhaal net zo bijzonder: dankzij haar positieve ingesteldheid is Esmée vastberaden om haar leven terug op de rails te krijgen. Haar grote droom, deelnemen aan een Spartacus Run, leek tot nu toe onmogelijk, te hoog gegrepen voor een meisje met een fysieke beperking.

© VTM
© VTM

Dat was echter buiten Koen Wauters gerekend: hij was vastberaden om Esmée in slechts 2 maanden tijd voor te bereiden voor de zwaarste beproeving van haar leven. Onder het alziend oog van een zorgvuldig samengesteld team van professionals, waaronder een food coach en een personal trainer, werd Esmée klaargestoomd voor de grote uitdaging.

Na een intensieve training trokken Koen en Esmée naar IJsland om samen de Spartacus Run te doorstaan met als hoofddoel de mentale overwinning. Met een klein hartje stortte het duo zich in het avontuur, maar de obstacle run was niet mals en al na enkele kilometers werd begon de vermoeidheid toe te slaan. Toen Esmée uiteindelijk de berg zag die ze moest beklimmen, zakte de moed haar bijna in de schoenen.

Met de onuitputtelijke steun van Koen ging ze de zware fysieke hindernissen te lijf en Esmée kon al snel de pijn die ze voelde achter zich laten. Dapper ging ze de strijd verder aan en verdween het bedeesde meisje in de rolstoel waarmee we in het begin van het programma kennis maakten.  Na tientallen burpees en enkele lastige valpartijen bereikt de moedige doorzetter uiteindelijk de finish, en dat zorgt voor een emotioneel moment tussen Esmée, Koen en coach Frédérique.

Overwinnaar Esmée vond de kracht en de motivatie om haar doel te bereiken, en ontpopt zich tot een inspiratiebron voor velen. Esmée, die na de zware periode in haar leven liever Svea genoemd werd, kan na de fantastische prestatie die ze behaalde in ‘Over Winnaars’ haar naam weer met trots dragen.

Over Winnaars, elke donderdagavond om 20:35 bij VTM.

© VTM
© VTM

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.