Quantcast
Radio

Haaguil uit Deinze wint wedstrijd Kunst & Kabouters van Culture Club

Het Radio 1-programma zocht uit waar de grens ligt tussen kunst en kitsch. De voortuin Haaguil van Noël De Loof uit Deinze kreeg uiteindelijk het meest aantal stemmen en werd officieel gekroond tot origineelste voortuinkunst in Vlaanderen.

De Haaguil is eigenlijk een ransuil vertelt de trotse winnaar Noël De Loof wou enkele jaren geleden de haag in zijn voortuin snoeien in de vorm van zijn huisnummer. Omdat het mislukte heeft hij er als noodoplossing heeft een uilenvorm van gemaakt. Voor de ogen van de uil heeft Noël twee reflectoren gebruikt. Zo licht de uil ook ’s nachts op door de koplampen van voorbijrijdende auto’s. “De ogen van de uil zijn al een paar keer gestolen”, zegt Noël.

Presentator Bent Van Looy bracht de uitzending van Culture Club speciaal vanuit de voortuin van Noël en gelegenheidsdichter Stijn De Paepe zorgde voor een gelegenheidsgedicht als ode aan de Vlaamse voortuin. Daarnaast was er in de uitzending ook aandacht voor het Kabouter Bevrijdingsfront dat pleit voor het algemeen welzijn en het psychologisch welbevinden van de Vlaamse tuinkabouter.

Borstenbrievenbus en tegelduif

De borstenbrievenbus in Diest en de tegelduif in Zichem kregen een eervolle plaats in de top 3. De borstenbrievenbus in Diest is het levenswerk van bakker René Huybrechts. Zijn weduwe Irma vertelde in het programma dat er overal in Vlaanderen kunstwerken van haar man te vinden zijn. Van hele platvloerse brievenbussen tot een stijlvol kruisbeeld voor Annick Van Uytsel.

De tegelduif in een voortuin in Zichem staat symbool voor de eigenaar die er woont: een duivenmelker in hart en ziel. De duif houdt in zijn bek een suikerklontje vast, verwijzend naar een mooie carrière in de suikerfabriek.

Juryleden Stief Desmet en Hannes Coudenys kijken tevreden terug op de actie. Met kunst in de voortuin toont de Vlaming zijn ziel. Het is een communicatie met de wereld en het openbare leven. Wat iemand in zijn voortuin zet bepaalt mee de identiteit van de eigenaar, of de identiteit die hij zich wil aanmeten. Vele voortuinkunst getuigt van volksvlijt en bricolagekunst, een ambacht die stilaan verdwijnt.

Top 10

Ontdek hieronder de volledige top 10:

  1. De haaguil (Deinze)
  2. De kont- en borstenbrievenbus (Averbode en Diest)
  3. De tegelduif (Zichem)
  4. De l’œil ceci n’est pas un maison (Borgerhout)
  5. Minihuisje-brievenbus (Loppem)
  6. De apocalyps (Boortmeerbeek)
  7. Schapen op een versteend eiland (Lummen)
  8. Bucolische panda’s en fontein (De Panne)
  9. Eclectische alles door elkaar-tuin (Sint-Joris-Weert)
  10. Stenen brommer (Wommelgem)

Culture Club: elke vrijdag van 18.00 tot 20.00 uur op Radio 1.

Toon meer

Gerelateerde berichten