Quantcast
Televisie

Luk Alloo praat met Vlamingen over psychische trauma’s in nieuwe ‘Alloo’

In de nieuwe versie van ‘Alloo’ spreekt Luk Alloo met enkele Vlamingen die een psychisch trauma hebben. Van seksueel misbruik en hypersensitiviteit tot een bipolaire stoornis. Geen enkel trauma blijft onbesproken.

In de eerste aflevering van ‘Alloo’ ontmoet Luk Alloo Ritchie, Geert en Stefanie. Ritchie werd als kind seksueel misbruikt, Geert was als kind niet gewenst en Stefanie leeft al van kinds af aan met hypersensitiviteit en een bipolaire stoornis. Al deze ervaringen hakken er tot op de dag van vandaag nog steeds in, maar ze staan sterk met veel humor en zelfrelativering in het leven.

Niet iedereen kent een zorgeloos bestaan en niet alles gaat over rozen. Sommige mensen blijven heel hun leven afrekenen met traumatische gebeurtenissen. Je hebt soms geluk nodig om gelukkig te worden. Dit programma heeft mij het meest ontroerd, omdat de mensen allemaal, hoe moeilijk hun thematiek ook is, in hun hart laten kijken en mij in vertrouwen nemen. De verhalen van de getuigen zijn heftig, maar het is een realiteit en die moeten we niet schuwen.”

Luk Alloo

Ritchie werd als kind seksueel misbruikt en wilde daardoor enkele keren uit het leven stappen. Door de angst wou hij de pijn niet meer voelen. Zelfs na zijn huwelijk en de geboorte van twee kinderen bleven de psychische trauma’s, die veroorzaakt werden door het veelvuldig misbruik, doorwegen. 

“Als mijn zoontje na school thuis kwam met blauwe plekken of kneuzingen, werd het me te veel. Ik dacht dat mijn kinderen ook seksueel misbruikt werden. Mijn eigen trauma’s kwamen telkens weer boven. Dat was niet uit te houden. Daarom heb ik mij negen maanden laten opnemen in een psychiatrische instelling.”

Ritchie

Ook Stefanie had zich haar leven anders voorgesteld. Ze is vaker niet dan wel naar school gegaan. Toen ze drie jaar oud was, werd er hypersensitiviteit geconstateerd. Later kreeg ze zware migraine en op haar twaalfde werd er bipolariteit vast gesteld. De dokters schreven antidepressiva voor, maar ze vindt het vermoeiend om met al die aandoeningen te leven. Stefanie wordt levenslang gegijzeld door haar ziektes. 

“De dagelijkse pijn was, is en blijft ondraaglijk. Ik denk elke dag aan de dood. Maar ik trek mij nu op aan de goede momenten, aan de medicatie en aan mijn drie kinderen. Door hen is het geen optie meer om uit het leven te stappen.”

Stefanie

‘Alloo’ over psychische trauma’s, woensdag 3 maart 2021 om 21.50 uur bij VTM.

Toon meer

Gerelateerde berichten