Nieuw op Canvas: Barber shop – Het kapsalon als spiegel van de maatschappij

ByLisa Paulussen

7 februari 2017

In de documentaire reeks Barber shop vertelt Luc Vrydaghs (Gas Station, Madagascar, Nicaragua) op een originele manier verhalen uit de hele wereld. Het uitgangspunt is altijd een kapsalon in een bepaalde stad of plaats. Daar werpen de gesprekken van de kapper en zijn klanten een heel eigen licht op de buurt, de stad of de maatschappij waar ze wonen.

Zo gaan we op bezoek in kapsalons in Detroit (VS), New Delhi (India), Clacton-on-Sea (VK), Rio de Janeiro (Brazilië), Pretoria (Zuid-Afrika) en het Smara vluchtelingenkamp (Algerije). Via de microkosmos van die kapsalons ontdekken we een wereld in verandering. De kapper speelt daarbij telkens zijn rol, als biechtvader, als opiniemaker, als verhalenverzamelaar, als barometer van de samenleving en spiegel van de maatschappij.

De verhalen in Barber shop zijn zeer uiteenlopend. Ook moeilijke thema’s komen aan bod, zoals racisme en discriminatie, corruptie en verval, genderongelijkheid en ballingschap.

Barber shop observeert en registreert zonder te oordelen of een kant te kiezen. Eerlijk en oprecht, met de nodige humor en respect voor de personages.

De polsslag van de maatschappij

Het kapsalon is het vertrekpunt van alle verhalen in deze reeks. Wanneer een klant bij de kapper binnenstapt en plaats neemt in diens fauteuil, stopt de tijd. Zodra hij verdwijnt onder het kappersdoek komen de tongen los en wordt er gepraat. Persoonlijke beslommeringen, roddels, politieke verschuivingen, alles wat leeft bij de plaatselijke bevolking komt aan bod. De kapper verneemt het nieuws heet van de naald en is daarom een belangrijke bron van informatie in een gemeenschap.

In Detroit verwerken oud en jong op hun eigen manier het faillissement van hun stad. De Indiase kapster Soniya helpt haar klanten op te komen voor vrouwenrechten. De inwoners van Clacton-on-Sea reflecteren over hun nieuwe toekomst na de Brexit. In Rio de Janeiro haalt Pedro tieners van straat om het vakmanschap van het haarknippen door te geven. In Zuid-Afrika verglijdt de blanke middenklasse in armoede. En de Sahrawi vluchtelingen in Algerije bezinnen zich over de strijd om hun land.

Zo voelt Barber shop de polsslag van een wereld in verandering. Met alle spanningen die daarmee gepaard gaan, maar ook met dialoog en menselijke veerkracht als hoopvol toekomstperspectief.

Luc Vrydaghs maakte voor Canvas eerder de soortgelijke reeks Gas Station, die onder meer bekroond werd met een Silver Award op het Fipa-festival in Biarritz. Ook zijn originele reisreeksen Madagascar en Guatemala waren te zien op Canvas.

Barber shop, vanaf 8 februari 2017 om 21.15 uur bij Canvas.

Barber shop is een productie van Cassette for timescapes voor Canvas.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.