Quantcast
Najaar 2020Televisie

Nieuw op Canvas: ‘Platendraaiers’ over 50 jaar Belgische top-dj’s

In de driedelige documentaire ‘Platendraaiers’ toont Kristof Michiels op geheel eigen manier de geschiedenis van 50 jaar Belgische dj’s, hun stiel, de beleving en hun passie om ongeacht tijdperk of genre de beste muziek ter wereld te willen delen met een publiek dat zich wil amuseren.

Kristof Michiels, beter bekend als dj 4T4 van ’t Hof Van Commerce, belicht in de documentaire het typisch Belgische fenomeen van de platendraaiers, van Mike en Zaki tot de broers Like Mike & Dimitri Vegas, en alles wat daartussen ligt in stijl en jaren.

Kristof gaat op bezoek bij zijn collega’s en die interviews worden op een dynamische manier gecombineerd met beeldmateriaal uit het rijke VRT-archief. Daardoor wordt de reeks een caleidoscopisch geheel dat zowel auditief als visueel de ziel van een dj-set uitademt.

De stijl, de stiel, de passie

De drie afleveringen van ‘Platendraaiers’ zijn thematisch opgebouwd:

De eerste aflevering (De evolutie) schetst de evolutie van het dj-schap door de jaren heen. Hoe, waar en wanneer zijn de eerste Belgische dj’s begonnen en waar staan we nu? Aan de hand van gesprekken met pioniers en trendsetters wordt duidelijk dat België een voortrekkersrol heeft gespeeld in de geschiedenis van het dj’en. Zo was het een Belg (Joe Berluck) die als eerste twee platendraaiers gebruikte, en een andere landgenoot (Roger Declerck/RODEC) vond het mobiele mengpaneel uit. Naast de technische evolutie komt ook de muzikale variatie aan bod: terwijl de eerste superstar-dj’s vooral hitparademuziek draaiden, gingen steeds meer dj’s zich toespitsen op één of meerdere genres, waardoor het landschap enorm versnipperde.

De tweede aflevering (De stiel) gaat concreter en dieper in op het leven en werk van dj’s. Wanneer, hoe en waarom zijn ze begonnen? Welke parcours hebben ze ondertussen afgelegd? Hierbij ontdekken we niet alleen dat dj’s gedreven worden door de drang om andere mensen te laten feesten, maar dat elke party tot stand komt door een nauwgezette voorbereiding, muzikale en technische kennis van zaken én creativiteit.

In de derde aflevering (De passie) monden de historische en filosofische verhalen uit de eerste twee afleveringen uit in waar het uiteindelijk allemaal om draait: de beleving, zowel van de dj als van het publiek. In deze aflevering wordt de kijker meegenomen op een audiovisuele trip waarbij muziek en beeld centraal staan.

DJ’s die in elke aflevering aan bod komen: Dimitri Vegas – 2manydj’s – Discobar Galaxie – Amelie Lens – Mike & Zaki – Dr. Lektroluv (Stefaan Vandenberghe) – Yves Deruyter – Pat Krimson – Coone – Franky Jones – Daddy K – The Magician (Stephen Fasano) – TLP (Paul Lannoy) – Mo & Benoelie – CJ Bolland – Jan Van Biesen – Phi-Phi – Sven Van Hees – Joe Berluck – Marco Bailey – Kris Kastaar – Jo Met De Banjo – Jos Van Oosterwijck – Gibbe – Bernard Dobbeleer – Joost (Zebedeüs) – Patrick Gypen

‘Platendraaiers’, vanaf zondag 13 december om 22.00 uur op Canvas en via VRT NU.

‘Platendraaiers’ is een productie van Animal Tank voor Canvas.

Toon meer

Arno Tierens

Redacteur

Gerelateerde berichten