Quantcast
Najaar 2021

Nieuwe docureeks Als je ons kan horen blikt terug op de Witte Mars

Vanaf woensdag 20 oktober zendt Eén de vierdelige docureeks Als je ons kan horen uit. De docureeks blikt terug op de Witte Mars, waar 25 jaar geleden honderdduizenden mensen door Brussel trokken om hun onvrede te uiten over de behandeling van de dossiers van verdwenen en vermoorde meisjes in ons land.

De vierdelige docureeks Als je ons kan horen geeft een unieke blik met nooit eerder vertoonde archiefbeelden van de gebeurtenissen in Brussel tijdens de Witte Mars, 25 jaar geleden. Tussen de archiefbeelden door, vertelt onder anderen Michel Demoulin, de rechercheur die Dutroux toen verhoorde, over het verhoor en de huiszoeking in Marcinelle: 

“In de kelder begon hij een schap leeg te maken. Wat doet hij nu, vroeg ik me af, dit heeft geen zin. En dan, plots, komt een muur vrij. Hallucinant. Tegen de meisjes zegt hij: heb geen angst, ik ben hier met de politie.” 

Michel Demoulin

In de periode van de Witte Mars was er, naast het immense verdriet over het menselijke drama, veel publieke verbittering over de falende werking van politie en justitie. De gebeurtenissen brachten hervormingen met zich mee , maar veranderden vooral ook iets in de hoofden van de mensen.

In België klonk niet enkel de roep om de daders terecht te stellen, er was ook de vraag aan politie en justitie om anders te gaan werken. Het hele gebeuren werd een keerpunt in de recente geschiedenis van ons land.

Voor Frédéric Arce van de wetenschappelijke politie was de zaak Dutroux één van zijn eerste onderzoeken. Hij woonde in hetzelfde dorp als Julie en Melissa en de zaak liet een diepe indruk op hem na. Ook Caroline Van den Berghe, die als gerechtsjournaliste toen het hele proces volgde, vertelt hoe zij en collega-journalisten het proces beleefden.

De titel van de reeks verwijst naar de mama’s van Julie en Melissa, die op een zelfgeorganiseerde persconferentie hun dochters rechtstreeks toespraken met de woorden: “Als je ons kan horen…”  Daarnaast is het ook een verwijzing naar alle ouders en bij uitbreiding de hele bevolking die zich niet gehoord voelde.

Als je ons kan horen is een coproductie van De Mensen, Eén, RTBF Télévision belge – Unité documentaire, Arte, en kwam tot stand met de medewerking van RTS.

Als je ons kan horen, woensdag 20 oktober 2021 om 20.40 uur op Eén.

Toon meer

Gerelateerde berichten