Nieuwe docureeks Het leven in kleur neemt racisme in Vlaanderen onder de loep

Karine Claassen als reporter in Het leven in kleur - © VRT: Geert Van HoeymissenKarine Claassen als reporter in Het leven in kleur - © VRT - Geert Van Hoeymissen Karine Claassen als reporter in Het leven in kleur - © VRT - Geert Van Hoeymissen

Vanaf dinsdag 12 oktober gaat de nieuwe docureeks Het leven in kleur van start op Canvas. De docureeks onderzoekt taboes naar het racisme in het onderwijs, justitie en in de media. Verschillende betrokkenen getuigen over het racisme dat ze hebben meegemaakt en de impact ervan.

In de nieuwe docureeks Het leven in kleur, praat reportagemaker Karine Claassen met verschillende betrokkenen over racisme in Vlaanderen in al zijn facetten. Van verbaal tot fysiek racistisch geweld, etnische profilering, stereotypering, representatie, micro-agressies, discriminatie op de arbeids- en woningmarkt, racisme in het onderwijs en bij het uitgaan.

Daarnaast wordt ook de impact ervan bekeken. Wat hebben ze meegemaakt, of maken ze nog altijd mee? Gaan ze er tegenin of laten ze het gebeuren? Karine luistert naar hun getuigenissen en kan zich ook goed inleven in hun verhaal. De getuigen zijn afkomstig van West-Vlaanderen tot Limburg, met roots in Afghanistan, Burundi, China, Congo, Egypte, Haïti, Marokko, Rwanda, Thailand, Taiwan, Turkije, Vietnam en Zuid-Soedan.

Experts Naima Charkaoui, Ama Kissi en Olivia U. Rutazibwa plaatsen de getuigenissen in een bredere maatschappelijke, historische en psychologische context. Wat bezielt mensen die andere mensen racistisch behandelen? Haat? Angst? Onwetendheid? Het gaat niet enkel om rotte appels, maar om het volledige plaatje.

Ik vond het cruciaal om de getuigenissen te laten kaderen door mensen die dag in dag uit met het thema bezig zijn. Hoewel ik weet hoe racisme voelt, viel mijn mond open van de structurele context: hoe het zit ingebakken in onze maatschappij, hoe het zelfs geïnjecteerd wordt, en welke schadelijke gevolgen het heeft voor ons allemaal. Zwart, wit of welke kleur dan ook.

Karine Claassen

Het leven in kleur is een productie van Panenka voor Canvas.

Het leven in kleur, vanaf dinsdag 12 oktober 2021 om 21.20 uur op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.