Radio 1 - © VRTRadio 1 - © VRTRadio 1 - © VRT

Vanaf maandag 30 augustus gaat het najaar op de VRT-radiozenders van start. Op Radio 1 keren vaste waarden terug, zoals: Interne Keuken, Touché en De Wereld van Sofie, aangevuld met enkele nieuwigheden. Tomas De Soete en Vincent Byloo nemen de radio- en tv-klachten onder de loep in Puntje van kritiek, Leen De Witte presenteert samen met Benedikte Coussement het ochtendblok en Bent Van Looy geeft cultuurtips vanuit het Leietheater in Deinze in Culture Club Cultuurmarkt.

Het najaar van Radio 1

Nieuw

Puntje van kritiek

Elke week lopen er honderden klachten binnen over de radio- en tv-programma’s van de VRT. Tomas De Soete en Vincent Byloo nemen ze allemaal onder loep en gaan op zoek naar een oplossing om het beter te doen. Het duo gaat geen enkele klacht uit de weg, ook niet de klachten op hun naam.

Puntje van kritiek, vanaf vrijdag 10 september, elke vrijdag van 9.00 uur tot 10.00 uur op Radio 1.

Nieuwe stem in De Ochtend

Vanaf maandag 30 augustus gidst Leen De Witte samen met Benedikte Coussement afwisselend de luisteraar door de ochtendactualiteit. De andere week krijgt Benedikte gezelschap van Ruth Joos. Tijdens het weekend presenteert Jan Van Delm het ochtendblok.

De ochtend, vanaf maandag 30 augustus op Radio 1.

Culture Club Cultuurmarkt

Vanaf vrijdag 3 september geeft Bent Van Looy uiteenlopende tips voor het aankomende cultuurseizoen vanuit het Leietheater in Deinze, zoals onder anderen: Sien Eggers, Frank Focketyn, Grof Geschud, Mooneye en Aarde aan Daan.

Culture Club Cultuurmarkt, vanaf vrijdag 3 september op Radio 1.

Classic Stories

In Classic Stories gaat Korneel De Clercq vanaf maandag 6 september op zoek naar verhalen achter de classics. Onder andere de gestolen drumbeat van Nirvana, de duistere geheimen van het Chelsea Hotel en de link tussen Abba en Led Zeppelin komen aan bod, aangevuld met enkele persoonlijke verhalen.

Classic Stories, vanaf maandag 6 september, elke maandag tot en met donderdag, tussen 9.00 uur en 10.00 uur op Radio 1.

9/11

Op zaterdag 11 september om 13.00 uur brengt Ruth Roets een special naar aanleiding van de terroristische aanslagen twintig jaar geleden in het noordoosten van de Verenigde staten.

9/11 special met Ruth Roets, zaterdag 11 september om 13.00 uur op Radio 1.

Wat houdt ons tegen?

Radio 1 en Canvas zetten tijdens de klimaatweek de oorzaken van de klimaatverandering in de kijker. Wat kunnen we eraan doen en wat houdt ons daarbij tegen? Het zijn enkele vragen die aan bod komen.

Wat houdt ons tegen, vanaf maandag 25 oktober op Radio 1.

Vaste waarden

Vaste afspraken

Op Radio 1 keren er verschillende vaste waarden terug, zoals: Interne Keuken met Koen Fillet en Sven SpeybrouckTouché met Friedl’ Lesage, De Wereld van Sofie met Sofie Lemaire, Nieuwe Feiten met Lieven Vandenhaute, Ayco met Ayco DuysterWonderland met Ilse LiebensZandman met Layla El-Dekmak, Vox met Babette Moonen, Belpop met Floris Daelemans, Classics met Ronald Verhaegen, De Wereld Vandaag met Ruth Roets en Gert Geens en op zaterdag Ontbijt met Michaël met Michaël van Droogenbroeck en De Tribune met Tom Vandenbulcke en David Naert.

De Lage Landen

Van maandag 30 augustus tot en met vrijdag 4 september viert Radio 1 een week lang Leve De Lage Landen. Evert Venema bespreekt elke werkdag tussen 9.00 uur en 10.00 uur een decennium met een gast. Onder anderen Freek de Jonge, Giel Beelen en Typhoon zijn te gast in het programma.

Daarnaast covert een jong talent elke dag een Lage Landen-klassieker in het Nederlands. In Leve De Lage Landen Laat nodigt Michael Robberechts van maandag tot en met woensdag elke avond een Nederlands/Vlaams artiesten duo uit. Op zaterdag 4 september volgt dan De Lage Landenlijst met de 100 beste Nederlandstalige nummers, gepresenteerd door Xavier Taveirne en Evert Venema.

Boekenweek

Tijdens de herfstvakantie, van maandag 1 tot en met vrijdag 5 november, staat bij Radio 1 opnieuw het boek in de kijker. Net zoals vorig jaar is er elke dag tussen 9.00 uur en 12.00 uur aandacht voor jong schrijverstalent en voor auteurs en lezers van fictie en non-fictie. Nederlandstalige literatuur krijgt extra aandacht, aangevuld door nieuwe boeken van internationale auteurs.

Sport

Op zaterdag 25 en zondag 26 september zendt Sporza Radio het WK wielrennen uit, met de wegrit bij de mannen en bij de vrouwen. Daarnaast wordt op zondag 3 oktober ook Parijs-Roubaix uitgezonden, met de dag voordien de eerste Parijs-Roubaix bij de vrouwen.

Naast wielrennen zullen ook steeds de Europese voetbalavonden van de Belgische ploegen live te volgen zijn, zoals Club Brugge in de Champions League, Anderlecht in de nieuwe Conference League en nog Belgische ploegen in de Europa League.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.