‘Pano’ buigt zich over Fonds voor Medische Ongevallen

ByLisa Paulussen

10 november 2020 ,
© VRT© VRT© VRT

Wat voor Jan De Bruyne een simpele medische ingreep moest worden, draaide uit op een nachtmerrie. Gelukkig is er het Fonds voor de Medische Ongevallen, dat laagdrempelig, snel én gratis kan zorgen voor een schadevergoeding.

Niets van dat, stelt de redactie van ‘Pano’ vast na maanden onderzoek. Het programma gaat in gesprek met slachtoffers, klokkenluiders én gezaghebbende experts. “Het Fonds interpreteert veel te strikt en er is een fundamenteel gebrek aan kennis”, zegt Renée Van der Veken die voor de Socialistische Mutualiteit in het Beheerscomité van het Fonds zat. 

“Het kan toch niet dat iedereen zo lang moet zitten wachten op een compensatie voor iets waar je niet voor gekozen hebt? Ik ben wel mijn benen kwijt, hé.”

Jan De Bruyne

En dan is er nog de vernietigende audit van het Rekenhof, een paar maanden geleden. Alles wat daarin staat, maakt ‘Pano’ hard. Ann Lechat, een expertise-arts die slachtoffers bijstaat, maakt de scherpste conclusie.

“Ik raad patiënten met problemen na operaties zelfs af om naar het Fonds te stappen, voor mij mag het simpelweg worden opgedoekt.”

Ann Lechat

Pano vroeg het Fonds uiteraard ook om een reactie.

Pano: Falend Fonds, woensdag 11 november om 21.25 uur op Eén.

Een reportage van Liesbeth Indeherberge en Mieke Fauconnier.
Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.