Quantcast
In MemoriamVaria

Radiocoryfee Lutgart Simoens (92) overleden

Radiocoryfee Lutgart Simoens is overleden. Ze was 92 jaar. Simoens zal vooral herinnerd worden als presentatrice van ‘Vragen staat vrij’, het verzoekprogramma dat ze bijna een kwarteeuw in goede banen leidde.

Lutgart Simoens was afkomstig van West-Vlaanderen, maar verhuisde na haar huwelijk naar Antwerpen. Nadat ze eerst een tijdje in Kortrijk en Brussel voor BRT 2 (nu Radio 2) had gewerkt, werd ze overgeplaatst naar Omroep Antwerpen. Daar zou ze 40 jaar lang de bekendste radiostem zijn.

Lutgart Simoens met Will Tura – © VRT

Aan het begin van haar carrière kreeg ze van haar producer de toestemming om ‘Toppers voor tieners’ te presenteren, het allereerste popprogramma op de BRT. Ze interviewde alle grote namen van de jaren 50 en 60, van Fats Domino tot Cliff Richards, van Roy Orbison tot Mick Jagger.

Haar bekendste programma was ‘Vragen staat vrij’, dat ze van 1969 tot 1993 presenteerde. Het programma liep uiteindelijk tot 2011 en groeide daarmee uit tot een van de langst lopende radioprogramma’s ooit. Lutgart Simoens, bekend om haar warme stem en rustige dictie, las brieven van luisteraars voor en draaide hun verzoeknummers. Van een priester kreeg ze ooit te horen dat ze met haar programma de biechtstoel vervangen had.

“Het programma was populair omdat het op een goed moment werd uitgezonden. Zondagavond is een rustmoment. Veel mensen keren dan terug van zee of brengen hun zoon of dochter naar hun studentenkamer. Door te luisteren vergeten veel mensen hun eenzaamheid.”

Lutgart Simoens

Toch had ze haar bijnaam “De Engel van Vlaanderen” niet te danken aan haar luisterend oor en barmhartige toon. Ze kreeg hem van een collega in Nederland, waar ze meewerkte aan het luchtige programma ‘De avondspits’. Dat die bijnaam een eigen leven ging leiden, vond Simoens overigens niet zo fijn.

Koningin Fabiola met Lutgart Simoens – © VRT

Interview met koningin Fabiola

Tegelijk met ‘Vragen staat vrij’ presenteerde Simoens op vrijdagochtend ook het verzoekprogramma ‘Platenpoets’, dat ze van 1975 tot 1990 presenteerde. Daarin had ze elke week een druk beluisterd weerpraatje met Armand Pien.

Hét hoogtepunten uit ‘Platenpoets’, en meteen ook in de carrière van Simoens, was haar interview met koningin Fabiola in 1984. Het bleef ook de enige keer dat Fabiola een interview gaf.

In 1993 nam Lutgart Simoens afscheid van de radio, het medium waarvoor ze meer dan 40 jaar had gewerkt. In de Antwerpse Bourlaschouwburg werd ze door vrienden en collega’s in de bloemetjes gezet.

Meer dan 20 jaar later was ze nog lang niet vergeten, zo bleek tijdens de feestelijkheden naar aanleiding van 100 jaar radio in 2014. Simoens werd toen door de luisteraars uitgeroepen tot beste radiofiguur van de afgelopen decennia.

De VRT biedt haar medeleven aan, aan familie, vrienden, collega’s en alle trouwe fans.

Toon meer

Arno Tierens

Eindredacteur

Gerelateerde berichten