Quantcast
Voorjaar 2021

Ruth Joos en Wilfried de Jong presenteren boekenprogramma op Canvas

Ruth Joos en Wilfried de Jong zijn de presentatoren van het nieuwe boekenprogramma Brommer op zee waarin ze wekelijks schrijvers en dichters interviewen over hun werk. De programmatitel verwijst naar het bekende verhaal van de schrijver J.M.A. Biesheuvel. 

Brommer op zee is voor iedereen die boeken en lezen een warm hart toedraagt. Fictie, non-fictie, poëzie, literaire thrillers, biografieën en memoires: alles kan aan bod komen in Brommer op zee.

Presentatoren Wilfried de Jong en Ruth Joos zijn afwisselend liefhebbers van de literatuur én doortastende en empathische vragenstellers.

Online gaat Brommer op zee verder als leesclub. Samen met een maandelijks wisselende host lezen kijkers een boek en gaan daarover met elkaar in gesprek.

Ruth Joos is in Vlaanderen al jaren toonaangevend in haar interviews met schrijvers uit binnen- en buitenland. Ze had een eigen cultuurmagazine, is veelgevraagd op literaire festivals en presenteert om de week De ochtend:  het dagelijkse journalistieke ochtendprogramma van de VRT op Radio 1.

Wilfried de Jong presenteerde al verschillende televisieprogramma’s voor de VPRO waaronder Pakhuis De Jong, Holland Sport en Fotostudio De Jong. Hij was drie jaar de interviewer bij Zomergasten en is één van de vaste presentatoren van Met het Oog op Morgen. Hij schrijft boeken (fictie/non-fictie) en heeft een wekelijkse column in NRC.

“Wilfried de Jong is een begenadigde en originele interviewer met een grote liefde voor boeken. Ruth Joos maakte vele cultuurprogramma’s in Vlaanderen en is een doorgewinterde boekenkenner en lezer. Er hangt een bijzondere chemie tussen die twee. Ze kennen elkaar al langer en zijn goed op elkaar ingespeeld. De liefde voor boeken spat er vanaf.”

Jikke Wechgelaer (eindredacteur)

Eerste aflevering met Josse De Pauw en Sophie Lakmaker

In de eerste aflevering zijn onder meer Josse De Pauw en Sophie Lakmaker te gast.

Josse De Pauw is niet alleen acteur en regisseur, maar ook de auteur van het monumentale boek Werk uit 2000. Meer dan 20 jaar later komt hij met een tweede boek: In open veld. Aan de vooravond van zijn 70ste verjaardag blikt hij terug op het begin, maar is zijn leven nu eigenlijk al begonnen?

Ook te gast is Sophie Lakmaker, de auteur van De geschiedenis van mijn seksualiteit, een coming-of-age-roman vol bravoure over gender, relaties en seks, maar ook over eenzaamheid en verlies. In de maand april is het deze roman van Lakmaker die centraal staat in de online boekenclub van Brommer op zee waarin kijkers samen met de auteur een boek lezen en leesopdrachten behandelen. Joos en De Jong gaan daarbij in gesprek met auteur én lezers.

In het ‘schrijfhok’ ontmoet Wilfried de Jong iedere week een andere schrijver. De Jong schrijft een boodschap aan de gast die vervolgens tijdens de uitzending iets terugschrijft. Aan het einde van de uitzending komt het antwoord.

Brommer op zee, vanaf zondag 18 april 2021 om 20.00 uur op Canvas. Ook om 19.25 uur bij de VPRO op NPO 2.

Brommer op zee is een VPRO-productie voor NPO 2 en Canvas.

Toon meer

Arno Tierens

Redacteur

Gerelateerde berichten