Tom Waes aan het front in tweede aflevering over Oekraïne

Het is wat op de achtergrond geraakt, maar Oekraïne is nog altijd een land in oorlog. In 2014 annexeerde Rusland een stuk van Oekraïne en meteen daarna ontstond er een gewapend conflict in het oosten van het land.

Twee afleveringen lang toert Tom door een gigantisch land dat hij amper kent. Het tweede deel van zijn reis brengt hem naar het oorlogsgebied in het oosten van het land en naar het door de Russen geannexeerde schiereiland De Krim.

Oorlogsgebied

In 2014 kwamen in het grensgebied tussen Oekraïne en Rusland Russisch-gezinde Oekraïners in opstand. Rusland steunde hen en twee provincies konden zich afscheuren. Nu is er een frontlijn waar het Oekraïense leger en Russisch-gezinde separatisten elkaar nog dagelijks beschieten. Tom begrijpt er niets van.

“Mijn overgrootvader kwam om in de Eerste Wereldoorlog. 100 jaar later hebben we blijkbaar nog niet veel bijgeleerd.”

Twee Oekraïense soldaten nemen Tom mee de loopgraven in en tonen hem hoe reëel het gevaar is, hoe dichtbij de vijand zich schuilhoudt en hoe hard ze vechten voor hun land.

“Op 350 meter van ons zaten sluipschutters. Nooit eerder kwam een Westerse cameraploeg zo dicht bij de frontlinie.”

En toch wonen er nog mensen in dat oorlogsgebied. Tom ontmoet een familie die een zo normaal mogelijk leven probeert te leiden in een gebied waar elke dag artilleriegeschut te horen is.

“Alex en Svetlana vertelden me dat ze het geluid van bommen gewoon waren. Dat het bij het leven hoort, zoals de regen. Verschrikkelijk vond ik dat.”

De Krim

Toms reis eindigt op de Krim, het schiereiland dat na een referendum door Rusland werd geannexeerd en volgens de Russen nu hun grondgebied is. Ooit was het een toeristische parel maar nu komen er alleen nog Russen.

Het conflict heeft De Krim zwaar getroffen en de inwoners leven er geïsoleerd van de rest van de wereld. Tom vaart er langs de indrukwekkende Zwarte Zeevloot en bezoekt de gloednieuwe brug die de Krim met het Russische vasteland verbindt.

“Mijn gids Oksana voelde zich niet veilig en stemde daarom pro-Rusland maar ze heeft er wel haar vrijheid voor moeten opgeven.”

Reizen Waes, zondag 3 februari om 20.00 u. op Eén

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.