Quantcast
Televisie

Topdokter voert levensreddende beenmergtransplantatie uit bij 11-jarig meisje

In de zesde aflevering van Topdokters staat Prof. Filomeen Haerynck (UZ Gent) centraal.

Prof. Haerynck groeide op in de kunstenaarswereld. Als kind droomde ze van toneelschool maar na in contact te komen met Artsen Zonder Grenzen, koos ze uiteindelijk voor geneeskunde. Als kinderimmunoloog werkt ze met kinderen die een aangeboren immuunstoornis hebben. Hierdoor hebben haar patiënten een lagere weerstand en zijn ze vaker ziek. Met een achtergrond als kinderlongarts, is professor Haerynck gefascineerd door de complexiteit van immuunstoornissen.

Alina is een 11-jarig meisje die al vijf jaar wacht op een levensreddende beenmergtransplantatie. Een ingrijpende gebeurtenis dat haar leven zal veranderen.

“Tijdens de coronapandemie kon ik niet tot rust komen, ik wou ook tijdens de weekends in het ziekenhuis zijn. Ze noemen mij thuis de eeuwige student. Maar het is mooi om nieuwe inzichten te kunnen delen met de wereld.”

Professor Filomeen Haerynck

Professor Haerynck behandelt niet alleen patiënten, maar verricht ook wetenschappelijk onderzoek naar COVID-19. Samen met haar team onderzocht ze waarom jonge, gezonde patiënten in sommige gevallen toch ernstig ziek werden. Het tijdschrift Science publiceerde vorige zomer de resultaten.

In Gent krijgt Dr. Aude Vanlander een man op haar operatietafel waarbij ze een ‘Whipple-operatie’ zal uitvoeren. Hierbij wordt een tumor in de pancreaskop verwijderd. Maar tijdens de operatie doet ze ook nog een onverwachte ontdekking.

In het Jessa-ziekenhuis krijgt Prof. van Renterghem een man op consultatie die sinds een tijdje erectieproblemen heeft. Hij legt hem verschillende mogelijke behandelingen voor.

Topdokters, maandag 10 mei 2021 om 20.35 uur op Play4 en Goplay.be.

Toon meer

Arno Tierens

Redacteur

Gerelateerde berichten