Tweede seizoen van Als je eens wist over partnergeweld

Als je eens wist -©VRTAls je eens wist -©VRTAls je eens wist -©VRT

Na het eerste seizoen van Als je eens wist over kindermishandeling, neemt actrice Hilde Van Mieghem nu ook partnergeweld onder de loep. Slachtoffers, daders en experts vertellen hun verhaal.

In de maatschappij wordt partnergeweld gezien als de vrouw met het blauwe oog en de man als agressieve dader, maar dit beeld is niet helemaal waar. Partnergeweld binnen het gezin kan zowel door vrouwen als mannen worden gepleegd en geweld, criminaliteit, drugs en alcoholmisbruik kunnen aan de basis liggen. Op dit moment wordt er te weinig onderzoek naar gedaan. Ook buren, vrienden en familie kijken weg.

Bekijk hieronder de eerste beelden:

Aflevering 1

Het probleem van partnergeweld in België is even groot als het taboe er rond. Het zorgt voor veel leed en de gevolgen zijn desastreus. Geweld binnen het gezin zet zich verder van generatie op generatie. Één op vijf vrouwen en één op zeven mannen in België is slachtoffer en zeventig procent van het partnergeweld is wederzijds. De overige dertig procent komt uit één richting. De dader lijdt hierbij vaak aan een karakterstoornis en de slachtoffers zitten volledig vast.

Aflevering 2

Eén van de grootste misverstanden en taboes dat vrouwen vaak slachtoffer zijn en mannen dader, wordt in deze aflevering tegengesproken. Voor mannen is het nog moeilijker om er mee naar buiten te komen en hulp te zoeken. Ook vrouwen, politie, justitie, dokters en anderen zijn niet voldoende opgeleid en weten dan ook niet hoe ze met partnergeweld moeten omgaan.

Aflevering 3

Vechtscheiding is een nieuwe vorm van partnergeweld. Alle vormen van partnergeweld hebben een effect op de kinderen, maar bij vechtscheiding worden kinderen gebruikt om het gelijk te behalen en daar zijn ouders zich vaak niet van bewust. Een vader, moeder en dochter uit hetzelfde gezin, vertellen hoe zij de strijd om de verblijfsregeling hebben ervaren. Voor het kind is het de hel. Het is één van de meest tragische en onderschatte vormen van partnergeweld.

Aflevering 4

In de laatste aflevering worden de gevolgen van partnergeweld en de mogelijkheid tot herstel onderzocht. Hoe doorbreek je de cirkel en waar kunnen slachtoffers terecht. Ook daders hebben hulp nodig. Een dader die erin geslaagd is om het geweld te stoppen vertelt zijn verhaal. Er is dringend nood aan aandacht en middelen om daders en slachtoffers de hand te reiken en te helpen. De WHO benoemd partnergeweld dan ook als een pandemie.

Experts

Volgende experts komen aan het woord in de docureeks: Dr. Marc Van Steenkiste (psychiater), Prof. Dr. Ines Keygnaert (experte seksueel geweld), Marijke Weewauters (experte gendergeweld), Pascale Franck (Family Justice Center), Erin Pizzey (oprichtster vluchthuizen), Prof. Dr. Frédéric Declercq (expert daderpathologie), Herman Dams (jeugdrechter), Kim Huysmans (psychologe), Gerda Lindekens (begeleider contactherstel).

Als je eens wist: seizoen 2 over partnergeweld, vanaf dinsdag 9 maart 2021 om 21.20 uur op Canvas en op VRT NU.

Bekijk de getuigenissen in het eerste seizoen van Als je eens wist over kindermishandeling via deze link.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.