Vanaf 4 januari op Eén: ‘We moeten eens praten’

© De Mensen'We moeten eens praten' - © De Mensen© De Mensen

Met ‘We moeten eens praten’, ‘LEEF’, ‘Lockdown’ en ‘De Shaq’ heeft Eén vier verrassende fictieseries van eigen bodem in petto voor de kijkers. Eén zendt vanaf 4 januari een reeks per week uit, van maandag tot en met donderdag.

In de beklijvende en herkenbare relatie-comedy ‘We moeten eens praten’ maken we kennis met het koppel Els (Clara Cleymans) en Alex (Rik Verheye), dat na een relatie van vier jaar in volle crisis zit. Els heeft net al haar moed bijeengeraapt om het gesprek aan te gaan met Alex wanneer ze onderbroken wordt door een belangrijk journaal: door een ontsnapte gifwolk mag niemand nog het huis verlaten. Helaas heeft ze net wel al bekend dat ze iemand anders heeft leren kennen. Wat nu?

Iedereen moet binnenblijven op bevel van de regering. Tijd genoeg voor Els en Alex om elkaar terug te vinden, of definitief af te stoten. Na heftige gesprekken, romantische herinneringen en kwetsende verwijten weten ze: overleven we dit als koppel?

‘We moeten eens praten’ is een snedige minireeks over liefde en kwetsbaarheid. Het idee is van Joost Vandecasteele, die ook het scenario voor zijn rekening nam. De reeks werd geregisseerd door Jeroen Dumoulein en is een productie van De Mensen.

  • Els (Clara Cleymans): Els is 32 en leerkracht in een lagere school. Els voelt zich – tegen haar zin – de enige volwassene in haar relatie met Alex. Ze heeft het leuk met hem, maar is het ook spannend genoeg? Ze heeft weinig affiniteit met zijn interesses en omgekeerd geldt dat ook. Els voelt zich onzeker, alsof ze vastzit in het leven. Is dit het dan? De warboel in haar hoofd zorgt ervoor dat ze ronddwaalt, op zoek naar iets of iemand die haar het gevoel geeft dat ze de moeite waard is. Ooit moet die persoon Alex geweest zijn… maar dat is ze blijkbaar vergeten.
  • Alex (Rik Verheye): Alex is 32, website designer en een puber in een volwassen lijf. Hij spendeerde zijn jeugd achter een computer en heeft best wel wat wetenschappelijk inzicht. Hij is trots dat hij met zijn passie geld verdient, maar voelt hierdoor geen noodzaak om sociaal te zijn of als koppel uitstappen te maken. Hij is al vier jaar samen met Els, maar is dat uit liefde of uit comfort? Maar de gedachte haar te kunnen verliezen, doet hem beseffen dat hij van haar houdt.

“’We moeten eens praten’ was een heerlijk project om te spelen waarin ik alle registers kon opentrekken. Ik voelde mij als een kind in een snoepwinkel. Als acteur sta je hier heel naakt in, het vraagt veel van je, quasi alles. Er is enkel jij, je tegenspeelster, een minutieuze regie en een dijk van een scenario. Dit soort project bewijst dat spelen een prachtig ambacht is en doet mij beseffen waarom ik acteur ben geworden.”

Rik Verheye (Alex)

“Alex en Els worden door een crisis buiten verplicht om te praten over de crisis in hun relatie. De omstandigheden zorgen ervoor dat ze niks uit de weg kunnen gaan, wat een rollercoaster van hoge pieken en lage dalen, van herinneringen en toekomstdromen teweegbrengt. Het was als actrice een cadeau om die diepe emoties te mogen combineren met humor.”

Clara Cleymans (Els)

“Al vanaf de allereerste repetitie was het duidelijk dat Rik en Clara een uitstekende chemie hebben op het scherm. Dat kan je niet regisseren, dat kan je alleen maar cadeau krijgen als televisiemaker. Na een tijdje was ik niet meer Rik en Clara aan het regisseren, maar gewoon Alex en Els aan het filmen. Heel fijn.”

Jeroen Dumoulein (regisseur)

“Net omwille van de beperkingen – één flat, twee acteurs – wilde ik Els en Alex grootse emoties schenken. Hen laten lachen en huilen in één zin. Ik noem dat “geloofwaardig overdrijven”. Nog nooit is een relatiecrisis zo mooi, ontroerend en grappig gespeeld op de Vlaamse tv. Ik ben Rik en Clara heel dankbaar.”

Joost Vandecasteele (bedenker en scenarist)

‘We moeten eens praten’ is één van de vier Vlaamse mini-fictiereeksen die in januari op Eén te zien zijn. Fictie van eigen bodem, gemaakt door oude getrouwen en nieuwkomers. Fictie die steun geeft aan een sector die een duwtje in de rug kan gebruiken in een weinig evident jaar. ‘We moeten eens praten’ werd gemaakt in 2020, in vanzelfsprekend uitdagende tijden. Dankzij het talent in de Vlaamse productiesector werd crisis omgezet in creativiteit, met vier verrassende Eén-reeksen tot gevolg.

‘We moeten eens praten’: van maandag 4 januari tot en met donderdag 7 januari 2021 om 21.25 uur op Eén.

De reeks kwam tot stand dankzij de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.