Quantcast
Televisie

Pano zoomt in op politiegeweld

Het reportageprogramma Pano onderzoekt enkele getuigenissen van politiegeweld dat buitensporig lijkt, gaat mee op patrouille in Anderlecht, en vraagt context aan criminologe Sofie De Kimpe (VUB) en Paul Jacobs, leraar aan de Brusselse politieschool.

Het is wettelijk bepaald wanneer en hoe politiemensen geweld mogen inzetten. Pano onderzoekt getuigenissen van politiegeweld dat buiten proportie lijkt, en waar zelf gefilmde beelden van bestaan. Zoals het verhaal van twee 16-jarige jongens in Antwerpen. De ene kreeg een plotse vuistslag van een politieman en viel bewusteloos neer. Zijn vriend wordt ondertussen tegen de grond in bedwang gehouden.

Pano onderzoekt ook de rol en het effect van gsm-beelden op de politie. Hoe reageert de politie op smartphones die altijd in de buurt lijken te zijn? Zo is de 25-jarige Abdel er zeker van dat het filmen in zijn geval een reactie heeft uitgelokt bij de politie. En dan is er ook nog het verhaal van Samer, bij wie de camera al liep nog voor er sprake was van buitenproportioneel geweld. Hij vraagt zich af wat er zou gebeurd zijn als hij geen bewakingscamera’s in zijn restaurant zou hebben gehad.

Pano gaat ook mee op patrouille in de Brusselse gemeente Anderlecht, waar Jurgen De Landsheer korpschef is. En wat moet je doen als je als 16-jarige het slachtoffer bent van ongeoorloofd politiegeweld, maar er geen beelden van bestaan? Pano vraagt context aan criminologe Sofie De Kimpe (VUB) en Paul Jacobs, leraar aan de Brusselse politieschool.

Pano – ‘Geweld geoorloofd?’, woensdag 3 maart 2021 om 21.25 uur op Eén.

Reportage: Liesbeth Indeherberge
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Toon meer

Arno Tierens

Eindredacteur

Gerelateerde berichten