Tom Waes brengt geschiedenis van Vlaanderen tot leven in nieuwe docureeks Het Verhaal van Vlaanderen

Tom Waes - © VRTTom Waes - © VRTTom Waes - © VRT

Vorige week is Tom Waes gestart met de opnames van de nieuwe docureeks Het verhaal van Vlaanderen. Tom zoekt in tien afleveringen uit wat er zich in Vlaanderen heeft afgespeeld, sinds de aankomst van de eerste Homo Sapiens. De docureeks vertelt het verhaal van ons grondgebied op een spectaculaire en ongeziene manier, met ook grote fictiescènes. Het verhaal van Vlaanderen is een programma van De Mensen voor Eén en is ten vroegste eind 2022 te zien op Eén.

Wie waren de mensen die vroeger in Vlaanderen rondliepen? Hoe leefden ze en hoe hebben ze onze geschiedenis bepaald? Het zijn slechts enkele vragen waarop Tom Waes een antwoord probeert te vinden in de nieuwe docureeks Het Verhaal van Vlaanderen. Daarnaast zullen ook enkele historische gebeurtenissen worden nagespeeld in grootste fictiescènes.

Het verhaal van Vlaanderen brengt in tien afleveringen de geschiedenis van Vlaanderen tot leven, op basis van een tijdsperiode uit de geschiedenis. De geschiedenis wordt in kaart gebracht doormiddel van het naspelen van historische gebeurtenissen, die de kijkers meenemen naar het slagveld van de Guldensporenslag, de tijd van de Romeinen of zelfs naar de badkamer van Filips De Goede.

Tom dompelt zich helemaal onder in het verleden en gaat ook zelf op onderzoek uit en praat met historici. Dankzij innovatieve grafische technieken krijgen we ook een blik op hoe het Vlaanderen van vandaag er vroeger uitzag.

Grote maatschappelijke gebeurtenissen

Het verhaal van Vlaanderen vertelt ook het verhaal van een aantal grote maatschappelijke gebeurtenissen, die onze geschiedenis hebben bepaald. Vaak is onze kennis van de feiten beperkt of kennen we enkel de grote lijnen ervan. De reeks belicht de mens van vlees en bloed: van gewone mensen van vroeger, tot sleutelfiguren die de geschiedenis van Vlaanderen ingrijpend hebben bepaald.

“Ik heb net de eerste opnamedagen achter de rug en kan nu al verklappen: wat een geweldige reeks wordt dit. De grootse historische fictiescènes zullen je als kijker volledig meezuigen in het verhaal. Geschiedenis hoeft geen saaie materie uit stoffige boeken te zijn, maar kan mensen echt meeslepen.  Ik heb zelf tijdens de voorbereidingen van dit programma al veel opgestoken en stond versteld van sommige verhalen. Ik ben er zeker van dat de kijker die verwondering ook zal voelen.”

Tom Waes

“Het is een uitdaging én een plezier om in zovele duizenden jaren geschiedenis van onze streken te duiken. Onze geschiedenis barst van de dramatische verhalen en personages. Mensen van vlees en bloed die, net zoals wij nu, zich staande proberen te houden in de periode waarin ze leven. Met alle goede en slechte momenten die daarbij horen. Het is iets helemaal anders om in een geschiedenisboek te lezen over de pest in de Middeleeuwen, dan om samen met Tom Waes te volgen hoe een doorsnee gezin er in die tijd door getroffen werd.” 

Jesse Fabré, showrunner van Het verhaal van Vlaanderen bij De Mensen

Het Verhaal van Vlaanderen kwam tot stand met de steun van verschillende partners: de Vlaamse regering, het VAF/Mediafonds en Screen Flanders, het stadsmarketingfonds van stad Antwerpen, Stad Brugge, het Brussels Gewest en de Stad Gent.

Het verhaal van Vlaanderen is ten vroegste eind 2022 te zien op Eén.

Lees ook: Tom Waes brengt Het verhaal van Vlaanderen op Eén

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.